Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
10 egenskaper som är viktiga för den hotade marknadschefsrollen - ExploreCurate

10 egenskaper som är viktiga för den hotade marknadschefsrollen


Vi har flera gånger skrivit om att rollen marknadschef är hotad. Nu ska vi ägna ytterligare lite tid åt denna traditionella roll som finns på i princip alla företag, men som inte alls sitter lika tryggt som tidigare. Är det ens rätt person på rätt plats?

#51 Så får marknadschefen revansch i den digitala transformationen

3 sätt för Marknadschefer att överleva den digitala omställningen

Är det en strateg eller en ”doer” företag behöver? Behöver marknadschefen vara digitalt duglig? Kan hen anpassa sig? Många marknadschefer känner sig ifrågasatta.

Undersökning visar att 75 % av alla marknadschefer inte är tillräckligt digitala

Så arbetar den moderna Marknadschefen

Här är 10 egenskaper som är viktiga att ha som marknadschef. Är du en sådan har du en tuff checklista framför dig. Känner du en marknadschef så kan du ju göra en snabb besiktning.

1. Entusiasmerande: Alla stora marknadsförare kan konsten att prata för varan och få alla runt om sig att tro på produkten och möjligheterna att marknadsföra den. Kort sagt, marknadschefen måste brinna och vara den som sprider hopp.

2. Kreativ: Marknadschefer som levererar resultat tänker utanför boxen och kastar ”så har vi alltid gjort” i papperskorgen. Hen är beredd att ta risker för det som andra kallar en ”galen idé”.

3. Lojal: Rätt marknadschef på rätt plats om hen inte bara arbetar för varumärket utan lever MED varumärket. Du hittar hen övertala grannen, svärmor och läraren på kvartsamtalet om att hen’s produkter är de bästa.

4. Känner sin målgrupp: En marknadschef vet allt om sin målgrupp. De årliga undersökningarna är bra, men de kan aldrig mäta sig mot marknadschefens fingertoppskänsla…

5. Anpassningsbar: Marknadsplanen är lagd och vägen framåt utstakad, men något händer och det krävs pragmatik och en förmåga att anpassa sig till den nya situationen. När resten av ledningen känns villrådiga är det marknadschefen som kliver fram!

6. Stora öron: Blanda inte ihop marknadschefen med försäljningschefen. Marknadschefen använder sina öron och ha lärt sig att det är de viktigaste organen. När marknadschefen lägger örat mot rälsen kan ingen trend gömma sig.

7. Kan försäljning: En marknadschef kan sälja. Tro inget annat. I slutändan är det försäljning som räknas. Det vet alla marknadschefer som aspirerar på att ha kvar sitt arbete.

8. Förmåga att se hela bilden: Det som gör marknadschefen till chef är förmågan att se hela bilden och inte bara den aktuella kampanjen. Det är därför marknadschefen är den person som alla vänder sig till i förtroende när det dykt upp en svårlöst diskussion i ledningsgruppen.

9. Storytellling: Det finns många på företaget man inte vill ska kliva upp och berätta den där historien. Vi har hört den förut, den är inte rolig eller spännande och den är helt enkelt bara pinsam. Marknadschefen kan man dock alltid känna sig säker på. Hen’s förmåga att berätta en historia är fenomenal och det funkar i alla sammanhang.

10. Team player: Visst, det finns ett stort ego där innanför – men också en förståelse för att ensam INTE är stark och därför är marknadschefen en team player som också har lätt att samla ihop ett team. Vilket ofta blir tufft för Ekonomichefen och HR-chefen som inte har samma förmåga…

Källa: Social media today

Läs också:

Marknadschefernas 3 största utmaningar (specialedition av Adage rapport)

Kanalguiden som är ett måste för alla marknadschefer

Marknadscheferna under stark press när marknadsavdelningarna omstruktureras