Många personer eller företag startar en pod för att ta en ”thought leader” position i sitt ämne eller bransch och för att få en närmare relation med sin publik.
Det som är attraktivt med en pod är b.l a att det går att göra med en väldigt låg budget. Det är innehållet som räknas, inte teknik och prylar. Här är den ultimata guiden för att producera en podcast med konkreta exempel på de mest användbara verktygen för podcastproduktion och även hur du bäst marknadsför den.
Inför
Fånga uppslag med Evernote
Evernote passar som handsken för att fånga idéer och uppslag var du än är och ta noteringar när du intervjuar personer.
Ditt eller erat manus – WriterDuet
WriterDuet är ett s.k.script-writing verktyg som är väldigt funktionellt när du samarbetar med andra och vill göra ändringar och uppdateringar i samma manus.
Doodle för schemaläggning
Många andvänder Doodle för att synka möten vilket ofta kan bli komplicerat när det är många som ska delta. Doodle hjälper dig att få till de gemensamma inspelningstiderna mm.
I studion
Skype funkar bra för intervjuer
Skypa med den du eller de intervjuar eller gör podden med. Skype Call Recorder och Audio Hijack 3 är gratis och funkar för både Mac och PC.
Live-streama med Google Hangouts On Air
Om du vill livestreama ditt program och sen konvertera det till en podcast ska du använda Google Hangouts On Air. Ditt probram blir automatiskt konverterat till en video och du får ut ljudet från videofilen genom att använda t ex Pazera Free Audio Extractor eller AoA Audio Extractor.
Google Voice – spela in samtal
Du kan använda Google Voice för att spela in ett samtal. Dina inkommande samtal blir automatiskt MP3 filer. Kom ihåg att appen bara fungerar för inkommande samtal.
SimpleVoiceBox – släpp in lyssnarna i podden
En pod blir mycket mer interaktiv om lyssnarna kan delta. Med SimpleVoiceBox kan du sätta upp en röstsvarartjänst där varje lyssnare får ett unikt ID. Alla meddelanden kan laddas ner i ett WAV format.
Redigering och post produktion
Spela in och redigera med Audacity och GarageBand
Audacity är till för dig som har en liten budget. Gränssnittet är lite yxigt, men det finns en bra ”step by step” guide. Mac-användarna brukar välja Garageband som är ett gratisprogram för just Mac. Både Audacity och Garageband har inspelningsmöjlighet, men är du ensam framför mikrofonen är det bättre att använda Skype eller Google Hangouts.
Post produktion för ljud: Auphonic
Auphonic fixar det perfekta ljudet och är gratis 2 h i månaden. Programmet balanserar nivåerna mellan röster, musik och tal, fixar normal volym och skapar en jämnhet mellan olika kanaler (ljudkällor).
Freesound, Free Music Archive – musik och ljudeffekter
Freesound ordnar med musik, jinglar och bakgrundsljud via ett stort arkiv. Free Music Archive gör likadant och har en bra kategoriserad söktjänst.
MP3s, taggning och SEO
Använd iTunes för MP3 encoding
Efter att du redigerat din podcast och lagt på ljudeffekter behöver du skapa en MP3. Använd iTunes istället för alla de program som finns därute. När du exporterat till iTunes så högerklicka och välj ”skapa MP3 version”.
ID3 Taggning: EasyTAG, Podcast Tag Editor
ID3 taggar gör att kan lägga in viktig information i dina ljudfiler som episodnamn, podcastnamn, deltagare, innehåll, noteringar o s v. Det hjälper dig att organisera dina postcasts i t ex iTunes och Windows Media Player, men framförallt underlättare det för användarna att hitta och ladda ner dina podcasts från olika platser på nätet.
Express Scribe Free – för att optimera SEO
Det är såklart viktigt att sökmotorerna kan hitta din podcast. Du vill också att du själv och andra ska kunna addera din podcast i en blogg eller Slideshare eller kanske en infographic. Allt detta blir lättare om du har en beskrivning av varje episod.
Marknadsföring
WordPress – enklaste sättet att komma in i iTunes
Med en Wordpress sajt kan man skapa en kategori för Podcasts och sen kopiera URL:en för Postcast kategorin i iTunes. På så sätt har det skapats en RSS feed som hämtar uppdateringar från din sajt till iTunes. Klistra in URL:en i ”Submit a Podcast”.
För varje ny episod behöver du bara ladda upp en MP3 i ett nytt inlägg på din WordPress sajt och kategorisera i din podcast kategori.
Kontrollera att din RSS feed funkar med Feed Validator
Buffer sköter dina sociala medier kanaler
Med Buffer kan du planera din distribution i sociala medier. Här kan du också se till att din podcast harmoniserar med ditt övriga innehåll.
MailChimp för prenumeration och nyhetsbrev
Håll koll på dina lyssnare och se till att de får de senaste podcast episoderna först. MailChimp är det enklaste och överlägset bästa nyhetsbrevsverktygen eller ett litet smart CRM system om man vill.
Blubrry – analys och statistik
Avslutningsvis så är det såklart viktigt att hela tiden mäta, analysera och förbättra dina podcasts. Med Blubbry får de alla de möjligheterna.
Källa: TNW
Läs också:
Poddtips: Medierna i P1 om content marketing
Därför flyttar Aftonbladet sina poddar till Acast
60 smarta gratisverktyg för alla som arbetar med content marketing