Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Digitalisering i Almedalen - hit or miss? - ExploreCurate

Digitalisering i Almedalen – hit or miss?


Almedalsveckan är över för i år och tiden är här för genomförande av alla de idéer som diskussioner resulterat i. För efter över 50 år fortsätter politikerveckan att vara viktig trots att den numer måste kallas PR- & opinionsbildningsveckan. Rapportlanseringar, frukostsemiarier, framtidsspaningar och mingel, det är lätt att tro att alla är där och många organisationer verkar leva efter devisen ”Go Big or Go Home”. Ämnena rör allt mellan himmel och jord men självklart har arbetsmarknad, ekonomi, bostadsmarknaden och miljö sin naturliga plats på många seminarier. Som företagsledare, marknadsförare, kommunikatör etc. är det bra nära tjänstefel att stänga öronen för #Almedalen.

Allt genast! För alla?

Med 3500 evenemang från 1650 olika arrangörer för 35 000 besökare är det dock lätt att inte få plats på ön. En medelstor svenska stad besöker alltså Visby för att på 7 dagar klämma det bästa ur programmet. Väl på plats hinner man rimligen 50-100 event, så då är det tacksamt med initiativ som webbsändningar.

Jag må vara yrkesskadad men jag förutsatte att event skulle sändas, spelas in och livebloggas år 2015. Det visades sig svårare än jag trodde att delta digitalt, till och med i diskussioner om digitalisering, tillgänglighet, behov av mångfald och breddat urval på arbetsmarknaden. I min iver att lära, och samtidigt sprida ”actionable information” började jag fråga ”Går det att #deltadigitalt?” när jag såg tweets om intressanta ämnen, tid och plats. Det här gjordes inte med någon ”baktanke” som PR för mitt livestreamingföretag (nej, jag har inget men jag tipsar gärna om andra bra) och inte heller som en politisk aktion. Ju fler ”tyvärr” jag mottog desto tydligare blev det dock att aktion är precis vad som behövs!

Av 3500 seminarier fanns det en kamera med på ca 1000 stycken. Samtidigt pratas det mycket om behov av ökad mångfald och mer tillgänglighet – och så fallerar en så enkel symbol som att tillgängliggöra sina initierade diskussioner från Sveriges sommarmaktcentrum? Det är självklart välkommet för alla att delta i Almedalen. Min granne berättade om vilket kap hen gjort som fått hyra en liten etta för 10.000 kr för hela veckan. En kompis var så tacksam att hens vän har hus utanför Visby eftersom hen inte hade någonstans att sova första natten. Så förutsatt att du har pengar över motsvarande en månadshyra eller vänner med hus i Visby – alla är välkomna!

Digitalisering bara i tanken?

Jag raljerar såklart, för faktum är att alla inte ska behöva åka till Almedalen för att ta del av det som händer där! Med Bambuser, Youtube, Vimeo och Periscope, Meerkat etc kan vem som helst filma och sända relevanta diskussioner. Att inspelningen finns kvar efteråt är såklart en fördel, men kanske inget måste? I brist på video är livebloggande, livetwittrande och dylikt ett ypperligt sätt att föra ut delar av diskussionen. Det kräver dock en hel del merarbete av den som ger sig på det! Att filma och sända låter mottagaren tolka och processa informationen på egen hand.

Så vad händer? Varför är webbsändning av de noga planerade eventen en after-thought eller medvetet bortprioriterat? Hammer & Hanborg, Berghs, Comprend och FEI som valde att inte webbsända (alla) sina events om digitalisering kanske har några bra svar?

De digitala stjärnorna

Vilka gjorde det då enkelt att #deltadigitalt? Dessa ska såklart hyllas!

Den stjärna som lyste starkast var HejDigitalt – de sände alla sina event, som pågick hela dagarna och välkomnade oss digitalt medverkande i varje sändning. Riktigt intressant och digitalt uppkopplade var också följande seminarier:

Arkitekter löser framtidens boende

Kompetensinvesteringar, digitalisering och globalisering – klarar Sverige omställningen?

Hur beskattas en ekonomi som är global

Digital Arbetsmiljö – möjligheter och hot

TValmedalen.se gjorde ett superjobb med att samla de webbsändningar som var annonserade i förväg och de tillgängligör inspelningar i sitt program också, så kolla in där!!

#openalmedalen försökte uppmuntra till mer spontant delande. Ett beundransvärt initiativ, som få tyvärr hörsammade.

Även almedalsbladet.se, ett intiativ från Helsingborgs stad var ett sätt att lösa det digitala deltagandet som fler arrangörer & deltagare kanske vill bidra till 2016.

Läs också:

6 råd till alla som åker till Almedalen för första gången
Nu tar robotarna våra jobb
Arbetsmomenten som avgör om du kommer att bli ersatt av en robot
Sista sommaren för övertaliga journalister i Almedalen?