Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Videofajten som blir allt tuffare - ExploreCurate

Videofajten som blir allt tuffare


Videofajten om annonsintäkterna intensifieras när Facebook trycker gasen i botten. YouTube har fortfarande bästa greppet, leder klart när det gäller både delningar och visningar, men konkurrenten har haft en bra första del av 2015.

Enligt marknadsundersökningsföretaget Ampere Analysis, är Facebook på god väg att leverera två tredjedelar så många videovisningar under 2015 som YouTube – två biljoner, jämfört med YouTubes tre biljoner.

Ampere frågade 10.000 konsumenter i Europa och USA och det visade sig att 15 procent hade sett video på Facebook senaste månaden. Av dessa, hade en sjättedel (16,67 %) inte konsumerat något på YouTube under senaste månaden.

Innehållsleverantörerna verkar för tillfället se mer seriös på Facebook, som även har färska partneravtal med NFL och Fox Sport där man delar på intäkterna.

Facebook har dock en lång väg att vandra innan man klår YouTube volymmässigt men videopubliken växer och man visar sig besitta en betydande förmåga att sno användare från Googles videoplattform.

Ur annonsörernas perspektiv har Facebook flera fördelar. Videotittarna är inloggade, registrerade, vilket innebär att företaget konstant samlar värdefull data. Facebook har under senaste år visat att man är väldigt duktiga på att nå mobilanvändarna, och att förvandla dem till digra inkomster. Att användarnas flöden i allt större utsträckning fylls med video är en annan anledning.

Facebook har därmed blivit videoannonsörenas förstaval och annonsörer och byråer hakar på videotrenden. En undersökning gjord av Mixpo tidigare i våras visar att de flesta planerar att köra sin videoannonsering på Facebook under 2015.

Facebook erbjuder också bättre möjligheter när det gäller engagemang och delningar, YouTubes styrka ligger i optimering för sök och att driva visningar. Men i rankingen av de viktigaste mätmetoderna för videoannonsering på sociala plattformar, har visningar tappat i värde och sjunkit till en femte plats, enligt Mixpo.

Till YouTubes fördelar hör möjligheten att erbjuda pre-roll (annonser som visas före videon), vilket är populärt hos annonsörer och något som Facebook inte erbjuder.

Facebook tar betalt av sina annonsörer för en videovisning, efter att tre sekunder av annonsen visats, YouTube avslöjar inte sitt upplägg men experter menar de kräver betydligt längre visning för att det ska räknas i statistiken. Ampere Analysis fann dock att annonspriserna generellt sett ändå var jämförbara på de två plattformarna.

Googles annonschef Sridhar Ramaswamy kritiserade tidigare i våras Facebooks strategi och ifrågasatte värdet av att räkna visningar efter bara tre sekunder. ”Hur många av dessa är egentligen engagerade visningar?”, undrade han.

Ur användarperspektiv kan vi räkna med fler videos i våra flöden i framtiden. Så långt är alla överens.

 

youface_explorecurate

LÄS ÄVEN

De vanligaste misstagen företag gör i sociala medier

Vad som funkar och inte funkar på YouTube

Fyra fördelar med YouTube som alla marknadsförare bör känna till

KÄLLA: AdAge, VentureBeat, Marketing Land