Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Maximal content marketing-potential för ”Minions” - ExploreCurate

Maximal content marketing-potential för ”Minions”


Vare sig du är ett fan av animerade barnfilmer eller inte är sannolikheten att du skulle känna igen figurerna från DreamWorks nya film ”Minioner” (”Minions” på engelska) stor. Vad beror detta på? Jo, att marknadsföringsteamet använt sig av så många innovativa metoder i gränslandet mellan promotion och content marketing för att få de gula figurerna (från början bara biroller i filmen ”Dumma Mig” från 2010) till ett världskänt varumärke.

Trots att de med sin gulliga design och nonsensspråk antagligen först var designade främst för att attrahera småbarn har Minionerna fans i alla åldrar. Deras barnsliga situationskomik stal alla scener i ”Dumma Mig” och uppföljaren ”Dumma Mig 2” och nu i sommar är det alltså dags för dem att vara huvudroller i en helt egen film.

"Minioner"-filmen har premiär den 1 juli, alltså om drygt en vecka.
”Minioner”-filmen har premiär den 1 juli, alltså om drygt en vecka.

 

En av de bäst utarbetade exemplen på hur Minionerna figurerat i content marketing är samarbetet mellan filmen och den brittiska tv-kabelkanalen Sky för att marknadsföra deras nya bredbands-tjänst Sky Fibre. De gula pillerformade gubbarna används i det här fallet i en underhållande reklamvideo som berättar om hur kommunikationsverktyg förändras med tiden – från stenåldern till framtiden.

Ett annat sätt Minionerna använts som content marketing-redskap på är en Instagramkampanj för American Express. I den lät Amex de fiktiva figurerna ”ta över” deras instagramkonto för en vecka, en genial idé för att få kreditkortföretaget att verka lättsamt och ungdomligt. Kampanjer av det här slaget är en win-win eftersom både företaget och filmen fick ökad synlighet i målgrupper de vanligen inte skulle nå.

Minioner i farten på American Express instagramkonto.
Minioner i farten på American Express instagramkonto.

 

Frågan om vare sig sådana här kampanjer handlar om content marketing eller är mer renodlad reklam med licenserade karaktärer är svårt att bedöma. Å ena sidan är de ju marknadsföring för den nya filmen och kan vara just ömsesidiga samarbeten för att nå nya målgrupper, men det kan även hända att Sky och Amex helt enkelt betalat en licensing fee till Universal för att få använda minionerna i samband med sina produkter. För mer information om licensering av karaktärer och hur man kan utnyttja dem i sin marknadsföring kan ni ta en titt på Bulls Licensing.

Obestridligt är i alla fall att karaktärernas masspopularitet och igenkännlighet har lett till ett brett utbud av licenserade produkter med Miniontema; allt från nöjesparksattraktioner till mobilspel. Men marknadsföringspotentialen visar ännu inga tecken på att sakta ner, så man kommer nog att få se Minioner i mängder även långt framöver.

”Minioner” har Sverigepremiär den 1 juli. Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton och Steve Carell gör några av rösterna i filmen. Filmen är barntillåten.

Källa: Campaign Live

Läs också:

Varför du behöver en kanalstrategi för din innehållsmarknadsföring

Förhistorisk och fantastisk content marketing för “Jurassic World”

Här är verktygen content curators älskar att använda