Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
För- och nackdelar med Facebook, Twitter och Linkedin som köpta kanaler - ExploreCurate

För- och nackdelar med Facebook, Twitter och Linkedin som köpta kanaler


Företagen (annonsörerna) höjer ambitionen med sitt eget innehåll och därför blir kanalvalet ännu viktigare. Hur många ögonpar som varje  spenderad peng genererar är ju trots allt väldigt relevant för framgången.

I den här utvärderingen sorteras fördelar och nackdelar med respektive (köpt) kanal.

Facebook (sponsrade inlägg)

Fördelar:

Facebook har en viktig fördel jämfört med andra kanaler. De har samlat ihop den mest kompletta datan om sina användare som gör det möjligt att nå en väldigt specifik målgrupp. Det gör att annonsörerna kan vara trygga i att nå de rätta ögonparen med sitt innehåll. Får innehållet också den virala effekten via Facebooks dela funktion kan annonsören uppnå exponentiella resultat.

Nackdelar:

Eftersom det går att nå en väldigt specifik målgrupp blir det också en högre CPC jämfört med mer ”trubbiga” kanaler. Det är också ett problem med ”social” trafik och det är utmaningen att skapa kontinuitet. Det finns ingen garanti för att dina efterföljande kampanjer blir lyckade bara för att den första fick snurr. Det blir ofta s.k. ”one-off” trafik.

En ännu tydligare nackdel är att Facebook nu planerar att stänga möjligheten för företag att nå nya Facebookanvändare via funktionen Like på sin page.

Läs vår tidigare artiklar: Facebook gör det som vore en omöjlighet för tidningarna och Hur du skapar innehåll för Facebook

Twitter (Promoted accounts)

Fördelar:

Twitter’s Promoted Tweets smälter bra in i flödet (Timeline) och därför är Twitter’s CTR hög (1-3 % jämfört med Facebook’s 0,12 %). Med Twitter får du också alternativen Promoted Accounts och Promoted Tweets.

Annonsmiljön förbättras ständigt hos Twitter och när de köpta annonssystemet MoPub för ett år sedan blev det mycket enklare att bryta ut olika målgrupper som använder Twitter via mobilen. Nyligen har utseendet av tweets uppdaterats där det bl. a. blev markant större ”thumbnails”. Fler visuella uppdateringar ryktas vara på gång.

Nackdelar:

Även om Twitter är väldigt populär att använda av kändisar har Twitter fortfarande ingen enorm publik (Facebook har 5 gånger så många användare). Twitter fungerar bra för en del vertikaler (ämnesområden)som t ex marknadsföring, media och nöje,  men fungerar mindre bra för andra ämnen.

Läs tidigare artikeln: Hur du skapar innehåll för Twitter.

Linkedin (sponsrade uppdateringar)

Fördelar:

Linkedin’s starkaste egenskap som annonskanal är att det finns många beslutsfattare i nätverket. Om man har en specifik målgrupp av beslutsfattare kan de sponsrade uppdateringarna vara första steget till en stor affär och därmed en oöverträffad ROI.

Linkedin gör det möjligt att filtrera på företag, jobbtitel, geografi mm. Andra kanaler genererar mer klick, men Linkedin har lyckats skapa en annonsmiljö som ger de rätta klicken.

Nackdelar: 

Eftersom Linkedin är ett nätverk för människor i sin professionella roll finns det en inbyggd specifik målgrupp och ett klick har ett väldigt högt värde i den affärsmiljö som Linkedin har utvecklats till att vara. Det är m a o väldigt dyrt att annonsera på Linkedin och från ett annonsfunktionellt perspektiv är Linkedin fortfarande underutvecklat där annonsformaten är väldigt standardiserade och svåra att anpassa för kreativare kampanjer.

Se tidigare artikel: Hur du skapar innehåll för Linkedin

Notera att kostnaden (CPC) för respektive kanal beror på ett antal faktorer och är väldigt knuten till aktuell kampanj. Det är inte säkert att prisjämförelserna blir lika vid ett annat kampanjupplägg. 

cropped-header_3Källa: Contently m.fl.