Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
11 kvinnor som borde hyllas mer för sina avgörande innovationer - ExploreCurate

11 kvinnor som borde hyllas mer för sina avgörande innovationer


Dagens framgångsrika digitala entreprenörer hyllas och lever som rockstjärnorna. De flesta är män. Men historien är fylld med kvinnor som gjort avgörande forskning och upptäckter som idag är viktiga förutsättningar för nya innovationer och tjänster. Här är 11 kvinnor som vi inte får glömma.

1. Hedy Lamarr

Hedy Lamarr

Skådespelerskan Hedy Lamarr ansågs av många som “the most beautiful woman in the world,” men var också med och skissade på “Secret Communications System” som än idag används för nätverk, Bluetooth enheter och Wi-Fi.

2. Ada Lovelace

Ada Lovelace

Ada Lovelace anses av många vara “the world’s first programmer,”  och hon skrev kommandon som löste specifika matematikutmaningar för en tidig version av maskinell dator redan 1843. Hon förutspådde också att datorn skulle kunna  “compose elaborate and scientific pieces of music.”

3. Grace Hopper

Grace Hopper

Rear Admiral Grace Hopper var en av de första att programmera datorer i WWII. Hon uppfann ”the compiler”  som översatte engelska till kod och mycket annat som du kan läsa mer om i den här biografin.

4. Stephanie Kwolek

Stephanie Kwolek

Stephanie Kwolek var kemist och skapade fibern 1965 som var fem gånger starkare än stål och dessutom eldsäker.

5. Annie Easley

Annie Easley

Annie Easley började jobba på NASA 1955 trots att hon saknade en collegeutbildning. På NASA skapade hon program som kunde mäta solvindar, optimera energikonvertering och kontrollera raketbränsle. Läs om Annie’s 34-åriga karriär här.

6. Marie Curie

Marie Curie

Det går inte att utelämna Marie Curie i den här listan. Hennes forskning och arbete inom radioaktivitet gav henne 2 Nobelpris och var den första kvinnan i världen som fick ett Nobelpris.

7. Mária Telkes

Mária Telkes

Maria Telkes var kvinnan bakom det första soluppvärmda huset 1940. Läs mer om hennes arbete för solenergi här.

8. Dorothy Hodgkin

Dorothy Hodgkin

Dorothy Hodgkin är känd som den som skapade ”protein crystallography”, d v s teorin om atomer och molekylers struktur. När hon knäckte strukturen för penicillin, insulin och vitamin B12 fick hon Nobelpriset 1964.

9. Katharine Burr Blodgett

Katharine Burr Blodgett

Blodgett var den första kvinnan som fick en Ph.D. i fysik från Cambridge University. Blodgett uppfann det icke reflekterande glaset 1938 som sedan använts både i kameror, glasögon och fönster.

10. Ida Henrietta Hyde

Ida Henrietta Hyde

Hyde uppfann microelektroden och blev den första kvinnliga medlemmen i the American Physiological Society.

11. Virginia Apgar

Virginia Apgar

Om du jobbar inom vården kanske du känner till ”the Apgar score”. Det är ett system om används för att bedöma hälsan hos nyfödda. Virginia Apgar dedikerade sin forskning till att förbättra hälsa och överlevnadsmöjligheter för mor och barn i samband med graviditet och födsel.

Källa: Buzzfeed

Läs också:

10 innovationer som gjorde världen lite bättre 2014

Varför står staten i vägen för innovationen?

Varför digital innovation handlar om API

Innovation handlar om att förstå användarbeteende och lösa problem…

, ,