Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Vad kan utbildningsbranschen lära sig av mediebranschens digitala transformation? - ExploreCurate

Vad kan utbildningsbranschen lära sig av mediebranschens digitala transformation?


Igår på ReThink Conference i Stockholm fick vi höra exempel på hur branscherna pizza och taxi har hittat nya affärsmodeller när världen ställer om digitalt. Både Domino’s Pizza och Uber är bra exempel på att de bästa innovationerna skapas på kundernas villkor.

Det går inte längre att låsa in sig i ett konferensrum och komma ut med en treårig affärsplan. Digital produktutveckling sker tillsammans med användarna. Hela tiden.

Mediebranschen var för fokuserade på att rädda sin affärsmodell…

En stor del av mediebranschen har bokstavligen varit som sedelpressar. Eller vad kan man säga om den här geniala affärsmodellen?

Tidningsbranschen har lyckats ta betalt av 2 olika kunder för samma produkt och om den ena kundgruppen ökat (läsarna) har man man bara tryckt upp fler ex, vilket i sin tur har fått konsekvensen att den andra kundgruppen (annonsörerna) betalat ännu mer.

Sen kom Internet och lika genial som tidningarnas affärsmodell varit lika omöjlig blev den när läsarna med ett klick kunde få tillgång till innehållet när som helst och helt gratis.

Samma lika för TV-branschen som också lyckats med att ta betalt av både tittare och annonsörer. Idag är det ingen som på allvar köper ett ”familjepaket” av Comhem och annonsörerna flyr linjär TV.

…och därför såg man aldrig användarnas nya beteende förrän det var för sent

Så vad gjorde tidningarna och TV-branschen fel? De försökte krampaktigt hålla sig kvar vid sin geniala gamla affärsmodell istället för att titta på sin användares beteende och utgå från det.

1. Användarna konsumerar mer innehåll än någonsin

2. Användarna konsumerar när de själva vill

3. Användarna konsumerar var de vill

När det sedan kostade mer att köpa en ny papperstidningsprenumerant än prenumerationsintäkten eller när TV-abonnemangsintäkterna inte längre räckte till att producera eller köpa in bra program, ja då var det i princip försent. Pengarna från sedelpressarna hade börjat ta slut.

Vad kommer utbildningsbranschen att göra?

Förhoppningsvis kommer man att förstå att den digitala transformationen framförallt innebär ett förändrat beteende hos användarna. Det som utbildningsbranschen tidigare erbjöd i klassrum och på givna kurstillfällen är på väg att bli tillgängligt för alla och hela tiden.

3 saker kan utbildningsbranschen kopiera från mediebranschens dyrköpta erfarenhet:

1. Användarna kommer att vilja lära sig mer än någonsin

2. Användarna kommer att vilja lära sig när de själva vill

3. Användarna kommer att vilja lära sig där de vill

Så rådet till alla utbildningsföretag är att studera användarna och produktutveckla tillsammans med användarna. Hela tiden.

Det finns dock en viktig skillnad jämfört med mediebranschens resa som utbildningsbranschen måste vara beredd på. Det kommer att gå så mycket snabbare.

De som inte är snabba ur startblocken kommer inte gå vidare från försöksheatet.

Om MOOC

Utbildningsbranschen har samlat sin digitala satsning under samlingsnamnet MOOC som står för Massive Open Online Courses. Här får du en bra förklaring och kan också se hur Utbildningsbranschen har utvecklats över tid.

Massive Open Online Courses Infographic

Källa: Stanford University

Läs också:

12 nya begrepp inom Educational Technology #EdTech

Born to code? Är École 42 världens mest spännande utbildning just nu?

Viktigt med sociala medier i klassrummet