Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Apple Watch - förändrar den ditt liv?

Apple Watch – Yay or Nay


Vi börjar närma oss april, månaden då Apple återigen har tänkt förändra hur vi lever våra liv. Det är nämligen i april man släpper Apple Watch! Huruvida våra liv förändras återstår väl att se, men man får så klart lov att ge Apple credit för en del förändringar genom åren. iPoden, absolut inte den första mp3-spelaren men väl den som haft störst genomslagskraft. iTunes, inte själva programmet utan den digitala affären där man köper musik online (större än vad många i Sverige förstår). iPhone, den första av sitt slag. iPad, många försökte – Apple gjorde det rätt.

Den här gången är det alltså en klocka som ska få oss att häpna, frågan är om vi gör det.

Tre kollektioner

Apple Watch kommer att släppas i två olika storlekar, 38 respektive 42mm, med sex olika material på höljet och sex separata utbytbara bandalternativ. Det kommer att finnas tre olika kollektioner, från den simplaste Sport till den mest exklusiva Edition.

applewatchcoloroptions

Tekniken

Att Apple Watch kommer att vara smockfull av teknik och med en mängd olika sensorer som räknar steg, puls och kalorier, kan vi nog utgå ifrån. Dessvärre verkar den bli ett tillbehör till iPhone, vilket innebär att du även måste ha en sådan för att det ska fungera.

Batteriet.

Ingen vet exakt hur lång batteritid den kommer att ha, men för många kommer det här att vara en dealbreaker. Man sa inget om detta under presentationen, vilket kan bero på att man helt enkelt inte vet. Mjukvaran är inte helt färdig och man har inte kunnat optimera operativsystemet för att ge maximal batteritid. Ryktet säger dock att den måsta laddas dagligen vilket enligt mig är värdelöst. Jag har ju precis prisat iPhone 6+ för en batteritid på ca två dagar, mitt halleluja-moment, så ska dom börja bråka med laddning varje natt igen. Kom igen nu Apple, gör det rätt från början!

Priset

Om batteriet är en dealbreaker för många så lär priset vara det för minst lika många. Det enda vi vet idag är att priserna kommer att starta på $349, vilket i svenska priser bör bli ungefär 3300 kronor om Apple följer sin vanliga konvertering av dollar till kronor. De dyrare modellerna är det ingen som vet pris på, det spekuleras dock en del. TechCrunch bad en juvelerare att estimera priset och han kom fram till $1200 för den mest exklusiva modellen i 18-karats guld. John Gruber på Daring Fireball gissar på högre siffror, $4999 för Apple Watch Edition, $999 för Apple Watch (rostfritt stål) och $349 för den enklaste Apple Watch Sport.

Design

Den blir fyrkantig! En exklusiv klocka är rund, en miniräknarklocka från 80-talet är fyrkantig. Kom igen Jony Ive, du är både adlad och tilldelad orden ”Commander of the British Empire”, bättre kan du!

Mina synpunkter

Jag skulle gärna ha en Apple Watch. Jag tror att det skulle vara nyttigt för mig att kunna kasta ett öga på armen istället för att ta upp telefonen i tid och otid. De flesta gångerna är det helt ärligt något som inte kräver min omedelbara uppmärksamhet och notiserna skulle bli enklare att hantera om jag slapp känna mig tvingad att ta upp telefonen.

Jag kommer nog aldrig att köpa en Apple Watch.

Som ni nog förstod gillar jag inte att den är fyrkantig. Jag har länge väntat med att köpa en ny klocka för jag visste att Apple hade något på gång och när dom visade upp den där miniräknar-varianten i höstas blev jag grymt besviken. Jag vill inte ha en Pebble – jag vill ha en klocka!

Priset är det andra som talar emot ett köp för min del. Jag är inte intresserad av sport-modellen med plastarmband och glada färger, jag vill ha en klocka som ser ut som en sådan. Däremot vill jag inte betala åtta eller nio tusen kronor för något jag måste ladda varje natt!

Jag tror att Apple Watch kommer att sälja halvbra. Självklart finns det massor av folk som kommer att förhandsboka den, hänga på låset, stå i kö och så vidare, sådana människor kommer det alltid att finnas. Den stora massan kommer förmodligen dock att avstå. Den stora skillnaden mot Apples tidigare succéer är att det här är ett tillbehör. Det känns lite sådär när dom i princip säger:

Apple Watch kommer att förändra hur du lever ditt liv – men först måste du ha en iPhone!

Läs även

En vecka med iPhone 6 Plus – här är domen

5 osannolika exempel på hur stora Apple har blivit

, ,