Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Adwords är rena rama vilda västern - ExploreCurate

Adwords är rena rama vilda västern


Igår var det den årliga Varumärkesdagen i Stockholm. En dag för alla som arbetar med varumärken. Vinklingen på konferensen är mer åt det juridiska kring varumärkesfrågor. En viktig och intressant del för oss som jobbar med content marketing.

Således var lokalen full av kostymer med tillhörande slips. Även välpolerade och vackra kvinnor med håret i knut klädda i dyr dräkt figurerade i lokalen. Juristuniformen. Jag känner mig en aning okvinnlig i mina lite slitna jeans och mitt lite rufsiga hår.

Särskilt intressant var Ulrika Block från Delphi som talade kring ”Andras varumärken som Adwords”. Jag ska försöka sammanfatta vad hon berättade med risk att någon sur jurist tillrättavisar mig. Ulrika förklarade att även jurister kan finna detta ämne en aning förvirrande.

Man springer ofta på levnadsglada entreprenörer (love them) som i all entusiasm glömmer bort biten med varumärkesregistrering och kontrollera att man inte begår varumärkesintrång.

Varumärkesintrång kan bli en dyr historia om det sitter någon där ute med stålar som vill driva en process mot dig. Det kan i värsta fall resultera i att du får äta nudlar resten av ditt liv. Till och med den 25:e då man förr var kung i baren. Eller drottning i baren. (Förslagsvis på Riche som bedriver grym content marketing by the way.)

Men när man kommer till den digitala delen och hur man ska hantera t.ex. Adwords då ser det lite annorlunda ut. Vad gäller liksom? Begår man varumärkesintrång om man lägger in konkurrentens namn som sökord?

Diffust det där – men svaret är att man (oftast) inte gör det såvida det inte finns något på din landningssida som antyder att du har ett ekonomiskt samband med din konkurrent. Det måste framgå tydligt att ni är en annan aktör inom samma bransch men ni har inget att göra med det andra företaget.

Sen kan man ju kanske tycka att Google begår varumärkesintrång som tillåter företag att använda ett annat företagsnamn som sökord i Adwords.

Google begår inte varumärkesintrång då de inte använder sökordet på varor och tjänster. Ungefär så.

Ett case är Kundkraft vs. Elskling. Utfallet var till Kundkrafts fördel även fast de hade använt sig av Elskling i sina Adwords-sökord.

Trots detta exempel som kanske kan kännas som ett varumärkesintrång så faller det inte under EU-domstolens beslut kring varumärkesintrång som lyder: Om situationer som dessa ”skadar företagets grundläggande funktion” kan det vara tal om ett varumärkesintrång.

Värt att lägga på minnet är att ett globalt känt varumärke som t.ex Louis Vuitton kan ha ett utökat varumärkesskydd och således kan en stämning resultera att det faller under EU-domstolens linje. Och där blev det lite luddigt igen.

Som ni ser ska man alltid ta hjälp av en jurist. I detta fall rekommenderar jag att kontakta oss på Bulls Content som kan ge dig juridisk rådgivning (av en riktig jurist och inte en simpel content marketing-strateg som moi.) Alternativt bör ni kontakta en jurist som har koll på det digitala.

Om ni gör en grundlig förstudie slipper ni mest troligt att äta nudlar resten av livet.

Här kan ni se Varumärkesdagens program.