Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Den nakna sanningen om tonåringar & sociala medier

Den nakna sanningen om tonåringar och sociala medier


Vad sysslar tonåringarna med i sociala medier? Vilka plattformar är populärast? Vad är nästa verktyg i jakten på ett forum dit fienden – de vuxna – ännu inte hittat? Därom tvista de lärde.

Webbansvariga. Tidningschefer. Marknadschefer. You name it. Alla ägnar de åtskilliga workshoptimmar till att fundera över när, var och hur de unga generationerna ska engageras och det spekuleras vilt kring strategier.

Problemet är att det sällan är tonåringarna själva som kommer till tals. Därför är det med nöje jag läser en 19-årings initierade och välförmulerade sammanfattning av sina egna och kompisarnas erfarenheter i sociala medier. Raka besked vad som är inne och vad som är hopplöst ute.

Andrew Watts studerar på University of Texas, Austin, och påpekar att han är mycket intresserad av vilken roll sociala medier utvecklas och vilken roll det spelar i dagens samhället. Huruvida det är någon större skillnad på vilka plattformar svenska ungdomar föredrar återstår att se, men den här genomgången är ändå mycket intressant eftersom den tydligt visar trenderna inom sociala medier.

Här följer en sammanfattning av de intressantaste synpunkterna. Hela genomgången kan man läsa här.

Facebook

Fullständigt dött för oss. Jag vet många klasskompisar som besöker Facebook endast för att kolla grupper de är med i och sedan snabbt loggar ut. Grupper har inte samma komplicerade algoritmer som styr i bakgrunden, som det vanliga nyhetsflödet. Det är lätt att se nya poster utan att behöva sålla bland tonvis av poster och annonser man inte bryr sig om.

– Meddelandefunktionen på Facebook är extremt populär i åldersgruppen.

– Facebook är ofta startpunkten för många som letar efter någon online, helt enkelt för att alla har det. Om jag mötte dig på ett party, tänker jag inte försöka kolla på Twitter eller Instagram vem du är. Istället väljer många Facebook eftersom det är lätt och har en kraftfull sökfunktion.

Instagram

Instagram är överlägset den mest använda sociala medier-plattformen i min åldersgrupp … i den meningen, även om de flesta har Facebook, att vi faktiskt publicerar saker på Instagram.

– Innehållet på Instagram är oftast av högre kvalitet. Folk tar sig tid att editera bilder … för att få dem att se så bra ut som möjligt.

– Instagram har ännu inte dränkts av äldre generationer.

– Folk postar inte 10000 gånger om dagen på Instagram. Många är betydligt artigare och gör det en gång om dagen, kanske några gånger i veckan osv. Det betyder att jag inte får ett konstant flöde av innehåll nerstoppat i halsen varje gång jag öppnar applikationen.

– Det finns inga länkar på Instagram, dvs jag spammas inte konstant av samma annonser, hemska skvallerartiklar eller BuzzFeed-listor om ”28 geniala saker för din hund som du inte hade en aning om”.

– Allt med applikationen gör den mindre kommersialiserad och mer fokuserad på innehåll, vilket betyder att fler tonåringar är benägna att besöka den.

Twitter

Ska jag vara ärlig, många av oss förstår inte meningen med Twitter. Det finns alltid en kärngrupp på varje skola som använder det väldigt religiöst för att tweeta och en annan grupp som använder det till att helt enkelt läsa och retweeta.

– Twitter är en plats att följa eller bli följd av en samling slumpmässiga främlingar och att ändå ha sin identitet kopplad till det.

Snapchat

– Snapchat håller snabbt på att bli det mest använda nätverket i sociala medier, främst tack vare tillkomsten av My Story.

Om jag kunde beskriva ett party för er i sociala medier-termer, så här skulle resultatet bli: Du postar dig själv under förberedelserna för partyt, på väg till partyt, har kul på partyt, lämnar partyt mot slutet och vaknar upp på morgonen efter partyt.

Snapchat är platsen där vi verkligen kan vara oss själva och samtidigt vara kopplad till vår sociala identitet. Utan den konstanta pressen av antalet följare eller Facebook-vänner, behöver jag inte få alla dessa slumpmässiga människor uppkörda i ansiktet. Istället är Snapchat något av ett intimt nätverk av vänner som inte bryr sig om att de ser mig ha kul på ett party.

Det finns inga Gilla-markeringar man behöver oroa sig för eller kommentarer – allt raderas. Snapchat har mycket mindre social press kopplat till sig om man jämför med alla andra sociala nätverk där ute. Det är det som gör det så beroendeframkallande och frigörande.

Tumblr

Tumblr är en plats att följa eller bli följd av en samling slumpmässiga främlingar och att ändå inte ha sin identitet kopplad till det. Tumblr är som ett hemligt samhälle där alla finns med, men ingen pratar om det.

– Tumblr är platsen där man är sitt riktiga jag och omger sig, genom vilka du följer, med folk som har samma intressen.

– Det är enkelt på Tumblr att bara ändra sin URL om någon hittar dig. Ditt namn är inte kopplat till din profil så utan URL är det svårt att hitta dig igen, speciellt för typiskt snokande föräldrar.

Yik Yak

Yik Yak är en ganska ny utmanare, även om tonvis av vänner på college har applikationen. Det har blivit så beroendeframkallande eftersom det fokuserar enbart på innehållet i dina poster – det finns inga följare eller profiler, ingenting.

LinkedIn

Vi måste skaffa det, så vi skaffade det.

Pinterest

Det är huvudsaken kvinnodominerat och är för dom som har ”artsy/hipster” fokus.

WhatsApp

Man laddar ner det när man reser utomlands, använder det ett tag innan man återgår till iMessage eller Facebook Messenger, sedan raderar man det.

GroupMe

Överlägset största applikationen för grupp-meddelanden. Alla har den, använder den och älskar den.

 

LÄS ÄVEN

Checklista för det du delar på sociala medier

Varför man både älskar och hatar LEGO

65 digitala medieexperter säger sitt om journalistikens 2015

 

KÄLLA: Medium.com.