Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Nyhetssajterna ännu mer beroende av Facebook - ExploreCurate

Nyhetssajterna ännu mer beroende av Facebook


”Dark social”. ExploreCurate skrev nyligen om denna mystiska, oidentifierade mobiltrafik som gäckat publicisterna under den senaste tiden. Efter analyser hos spanska fotbollsklubben Valencia, pekades kommunikationsappar som WhatsApp och SnapChat ut som misstänkta.

Men nu har publicister och analytiker fört fram ny tes om vem som är skyldig.
Facebook.
Är det någon som är överraskad?

Det var chefredaktören på tidskriften The Atlantic, Alexis C Madrigal, som för ett par år sedan myntade uttrycket för trafiken – ibland så stor som 50 procent – från mobilanvändare som inte kunde analyseras i verktygen eftersom den saknade avsändare, referral.

Mer än hälften av The Atlantics trafik från sociala medier tycktes komma från andra håll än de större plattformarna, som Facebook och Twitter, och Madrigal argumenterade att Facebook kanske inte var så dominerande som många nyhetsmedia påstod.

Nu har samme Alexis M Madrigal tillsamans med analysföretaget Chartbeat, uppdaterat sin information och konsekvensen är snarare den motsatta, Facebook verkar vara mer dominant som trafikdrivare för publicisterna än någon trott.

En stor del av ”Dark social” ser ut att härstamma från Facebooks mobil-app – och i viss mån Paper. På grund av olika anledningar identifieras inte den trafiken korrekt i termer av webbanalys.

Slutsatsen av detta är, om du är ett medieföretag, att du säkerligen underskattar trafiken från Facebook. Frågan är bara hur mycket Facebooktrafik du aldrig räknar. Den dåliga nyheten är att, om du nu inte var medveten av detta tidigare, det borde vara ännu mer tydligt nu: Facebook äger mediadistributionen på webben.

Chartbeats detektivarbete beskrivs i en artikel på Gigaom.com, där en av analysföretagets tekniker berättar att man nu ändrat sin mätmetod efter upptäckten.

Eftersom de ”misstänkta” apparna – inte bara från Facebook utan även Google m fl – inte skickar någon avsändare tittade man noggrannare på trafiken och kunde konstatera att de sände en annan unik parameter, ”user-agent”, vilket gjorde det lättare att se trafikens ursprung.

När analysföretaget började använda ”user-agent” i sina mätningar av trafiken, vilket skedde i förra veckan, sjönk ”Dark social”-trafiken direkt med 40 procent hos The Atlantic. Och trafiken från Facebook ökade ungefär lika mycket.

ExploreCurate har tidigare skrivit om risken för nyhetsmedia att göra sig beroende av Facebooks trafik, speciellt med tanke på hur lite företagen vet om de algoritmer som styr flödena hos användarna och hur detta påverkar distributionen av innehåll.

Infographic: Dark Social Dominates Online Sharing | Statista
You will find more statistics at Statista

LÄS ÄVEN

”Dark social” – så ska nyhetsmedia utnyttja den mystiska mobiltrafiken

Hur länge vågar nyhetsmedia lita på Facebook?

All statistik om vårt internetanvändande (färsk SCB-rapport)

KÄLLA: Gigaom.