Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
"Dark social" - så ska nyhetsmedia utnyttja den mystiska mobiltrafiken - ExploreCurate

”Dark social” – så ska nyhetsmedia utnyttja den mystiska mobiltrafiken


Dark social. En term myntad av Alexis C. Madrigal, före detta chefredaktör på tidskriften The Atlantic, som benämning på den del av webbtrafiken till en sajt som tycks sakna avsändare.

Både The Atlantic och BuzzFeed har under hösten rapporterat mystiskt, odefinierad trafik. På senare tid har de allt fler och allt populärare kommunikationsapparna, som WhatsApp och SnapChat, förklarats klart misstänkta för detta mörkertal.

Det har hittills varit omöjligt att närmare ananlysera trafiken från dessa appar, eftersom de i analysverktygen endast lämnar spår i form av klickdata, men saknar avsändare, referral. I praktiken är det därmed omöjligt att se om en artikel delats till två eller tjugo personer.

Men, som ExplorCurate.com berättat tidigare, finns det nu en lösning på problemet tack vare den spanska fotbollsklubben Valencia. De hittade ett sätt att spåra mobila delningar av innehåll på sin sajt via Whats App och kunde redovisa häpnadsväckande siffror.

Nära hälften (48%) av alla delningar kom från WhatsApp-knappen, att jämföra med blygsamma 25 procent för Facebook och 15 för Twitter. Sammanlagt genererade WhatsApp mer än två tredjedelar av den mobila trafiken till Valencias sajt.

Är kommunikationsapparna ett framtida hot mot Facebook, som den primära källan för trafik till nyhetssajterna? Ser man enbart till antalet användare, definitivt.

Ta en extra koll på diagrammet nedan (från The Guardian och Business Insider).

Guardian_darktraffic

Med en liknande trafik som i diagrammet är det onekligen dags att börja fundera över att implementera en WhatsApp-knapp intill de gamla trotjänarna Facebook och Twitter.

Kanske till med se över en optimering av innehållet för WhatsApp, WeChat, SnapChat, Kik, Tango osv.

At the heart of it all, regardless of whether it’s people sharing via WhatsApp or another messaging or social networking platform, the key is publishing outstanding content targeted to your audience.

Fakta, som tillsammans med nästan 500 miljoner aktiva användare naturligtvis gör att trafiktörstande nyhetsmedia i allt större utsträckning fått upp ögonen för kommunikationsapparna. Nya strategier värks snabbt fram i ledningsgrupperna.

The Wall Street Journal meddelade i förra veckan att man samarbetar kring innehåll med japanska Line och kinesiska WeChat, 468 (!) respektive 175 miljoner användare.

Det finns så många nyhets- och innehållskällor som slåss om läsarnas uppmärksamhet. Om man som nyhetsmedia vill vara relevant, om vi vill vara en del av all dialog, eller till och med initiera den, måste vi finnas med på en bredare mix av sociala medieplattformar.

Integrationen med Line och WeChat är också ett sätt av tidningen att försöka bygga en starkare relation med asiatiska app-användare, vilka tenderar att bli yngre och som definitivt inte exponerats för The Wall Street Journals varumärke tidigare.

– Om man har förhoppningar om få konsumenter av våra texter eller videos att bli prenumeranter, är nya växande plattformar som Line eller WeChat oerhört viktiga platser att fånga deras uppmärksamhet, säger Wall Street Journals digitala redaktör Adam Najberg.

Infographic: Dark Social Dominates Online Sharing | Statista
You will find more statistics at Statista

LÄS ÄVEN

Mobilapparna utklassar mobilwebben – men se upp för fallgroparna

Statistiken som visar att nyhetsmedia måste satsa på WhatsApp

KÄLLA: Contently, Digiday

BILD: clarkmaxwell