Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Webbanalys och fem exempel att inte känna igen sig i - ExploreCurate

Webbanalys och fem exempel att inte känna igen sig i


I Sverige finns drygt en miljon företag. Gemensamt för de allra flesta (och särskilt för de lite större) är vikten av att ha en värdig webbnärvaro.
Här listar jag fem exempel på hur man kan misshandla sin webb och sina kunder på bästa sätt. Räck upp en hand om du har hört någon av dessa förut.

#1 Det är klart att man förstår

Att designa något ur användarperspektiv kallas populärt för interaktionsdesign. Det kan handla om antalet fält i ett formulär, fältens bredd eller placeringen av en meny. Oavsett vilket så ska en användare i slutändan interagera med formuläret eller klicka i menyn.

Det vanligaste misstaget när det gäller interaktionsdesign är att använda sig själv som försökskanin. Man avgör om något är lätt att förstå genom att bedöma om man själv förstår. Men motsvarar man målgruppens exakta demografi? Har man samma ingångsvärden? Samma kunskap?

Likväl som att den där killen från IT-avdelningen anser att det är självklart att man förstår hur man fyller i formuläret finns det samtidigt någon som tror precis tvärtom. Vem har rätt? Troligen ingen.

Mest troligt är att mötet gått in för djupt på detaljer och att det räcker med att titta i statistiken för att avgöra om besökaren förstår i tillräckligt hög grad, och sedan göra A/B-tester för att förbättra. Underförstått att man mäter överhuvudtaget.

#2 Vi har ett planerat driftavbrott som gör att hemsidan ligger nere imorgon på dagen

”De som besöker oss då får komma tillbaka senare” är en intressant åsikt vilket föranleder en att undra varför man över huvudtaget har en webbplats.

Ungefär som att komma tillbaka senare om lunchrestaurangen är stängd istället för att äta på ett ställe som faktiskt har öppet.

Ta en titt i webbstatistiken på hur många besök ni vanligtvis har under perioden, och räkna sedan fram hur många besök som förloras. Ta fram den tidsperiod på dygnet där avbrott påverkar minst, och se till att IT-avdelningen gör underhållet på den tidpunkten. Om man nu måste ha avbrott över huvudtaget (?).

#3 Vi måste ha nyheterna på förstasidan

Är målet med hemsidan att nyheter ska läsas eller att avtal ska tecknas? Givet att svaret är det sistnämnda kanske webbplatsen inte ska ha några nyheter alls. Nyheterna eller dess placering kan ju faktiskt bidra till att ni förlorar kunder.

Det finns inga självklarheter och ingen sanningar. Det finns bara A/B-test. Do it.

ignorance-is-not-bliss#4 Vi behöver inte informera eftersom ingen märkte att vi hade problem

Ett påstående ovärdigt 2010-talet som yttras av någon som inte förstått att det ger högre kredd att vara öppen mot sina kunder och tala sanning än att lägga locket på eller undanhålla information.

Det har ingen betydelse att ingen märkte något, värdet av att utmärka sig på ett positivt sätt överstiger vida värdet av att inte utmärka sig alls.

#5 De flesta av våra mobila besök sker ju med Android-enheter

Det har ingen betydelse om påståendet verkar vettigt eller rent utsagt dumt. Ta beslut baserat på data i en rapport, inte på någons personliga tro, gissning eller önsketänkande.

Skriven av av Andreas Sandin.

LÄS ÄVEN

10 steg för att bli riktigt vass på Google Analytics

Därför jobbar din gamla receptionist som marknadsassistent

Key Takeaways From 5 A/B Tests With Significant Results (extern)