Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Nu tar robotarna över våra jobb - ExploreCurate

Nu tar robotarna över våra jobb


Fotomodell? Då kan jobbet vara i fara när den digitala revolutionen får allt större genomslag. Vad sägs om att bli präst eller politiker i stället? Samtidigt som robotar som klipper gräs eller suger damm har blivit allt vanligare börjar maskinerna ta över även på arbetsmarknaden. De närmaste 20 åren kommer arbetskartan att ritas om rejält, tror bland andra Stiftelsen för strategisk forskning (SSF).

Enligt en rapport från tidigare i år kan 53 procent av jobben – omkring 2,5 miljoner arbetstillfällen – i Sverige komma att ersättas av digital teknik. Bland de mest hotade finns utöver fotomodellerna till exempel biblioteksassistenter och kassapersonal.

Det finns gott om exempel på hur modern teknik har påverkat – eller raserat – hela branscher. Man kan ta den digitala fototekniken som exempel, där filmjätten Kodak mer eller mindre gick under i teknikskiftets spår.

Ett annat exempel är de nya 3D-skrivarna, som revolutionerat tillverkningen av hörapparater. Tidigare gjorde man hörapparatssnäckor för hand, via formgjutning. Nu skräddarsyr man med skrivare. Det som händer är att hälften så många anställda kan göra fyra gånger så mycket – med bättre kvalitet.

Samtidigt är högre arbetslöshet bara en del av bekymret. Forskarna oroas också av en ökad polarisering i samhället, där klyftan mellan dem som drar nytta av den nya tekniken och dem som hamnar utanför blir allt större.

Stefan Fölster, som skrivit SSF-rapporten, håller med, men påpekar samtidigt att framtidsutsikterna självklart inte är helt nattsvarta ändå.

– Det är jätteviktigt. Vårt resultat ska inte tolkas som att hälften kommer att vara arbetslösa om 20 år. Det skapas säkert många nya jobb inte minst inom sociala yrken, säger Fölster, till vardags chef för tankesmedjan Reforminstitutet.

Läs även

Därför kan du få chip under huden om fem år

10 innovationer som gjorde världen lite bättre 2014

Källa: TT,