Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
"Battle on the viral front" - ExploreCurate

”Battle on the viral front”


Den amerikanska mediesajten NiemanLab skriver i en artikel om den svenska fajten mellan Omtalat.nu och Lajkat.se, Expressen (Bonniers) och Aftonbladets (Schibsteds) vapen på den virala fronten. Både ligger kring 800.000 unika mobila besökare i veckan och har snabbt blivit en framgång.

Amerikanska virala sajter som just BuzzFeed, tillsammans med t ex Mashable och Huffington Post, skriver NiemanLab, har alla startat internationella versioner av sina sajter, men ignorerat vissa marknader. En av dessa är Sverige vilket fått Expressen poch Aftonbladet att se möjligheterna att bygga vidare på samma affärsmodell och typ av innehåll.

Just as viral sites aggregate the rest of the web, the most effective of their ideas are now being aggregated abroad.

NiemanLab uppmärksammar först och främst med vilken snabbhet båda sajterna producerades, men poängterar också att sajterna i dessa tider av minskade annonsintäkter, är lågkostnadsäventyr som helt enkelt drar in pengar till publicisterna.

Man påpekar också att båda nyhetsorganisationerna designmässigt tar visst avstånd från sajterna. Lajkat saknar synbar koppling till Aftonbladet och Schibsted, Omtalat innehåller bara en liten Expressen-logga i sajtens sidfot.

En tredje rival uppmärksammas också, Newsner.com, startad av byrån Nyheter365, som riktar in sig på en lite äldre publik jämfört med de båda konkurrenterna, och som med besökssiffror konstant över miljonen klår Omtalat och Lajkat ordentligt. Enligt VD:n på Nyheter365, Johan Rikner, kommer 95 procent av sajtens trafik från Facebook.

Läs hela artikeln på NiemanLab här.

LÄS ÄVEN

Vad pratar Zlatan och Drottningen om? Vinn en mini-drönare!

Webbanalys och fem exempel att inte känna igen sig i