Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
10 innovationer som gjorde världen lite bättre 2014 - ExploreCurate

10 innovationer som gjorde världen lite bättre 2014


Den digitala utvecklingen spottar ut den ena roliga gadgeten efter den andra och frågan är om de verkligen gör världen lite bättre. Men det behöver man inte ifrågasätta om de här 10 innovationerna som vi hämtat från Mashable gör. Eller vad tycker du?

Läs också

Därför kan du få chip under huden om fem år

90-talisterna kommer förändra världen

Varför står staten i vägen för innovationen?

#32 Nu kommer de nya digitala innovationerna som underlättar vår vardag

1. För hörselskadade

ReSound LiNX hjälper hörselskadade att via blåtand anpassa ljudet i sin iPhone till sin hörapparat. Den samlar också data så att användaren kan optimera för olika tillfällen.

Resound-hearing-aid

2. Polisroboten ska se hålla gatorna lugna

Det här är en patrullerade polisrobot som utvecklats på Florida International University’s Discovery Lab. Roboten ska snart testas i fält.

Telebot-disabled-cops

3. Vodafone’s mobila nätverk i en ryggsäck

Det kanske låter lite klumpigt att bära omkring på ett mobilt nätverk, men det är en mycket bra innovation för t ex hjälparbetare ute i fält. Det mobila nätverket klarar av 5 samtidiga samtal inom 100 meter radie och tusentals textmeddelanden.

Vodafone-mobile-network

4. Ett mikroskåp av papper

I mars uppfann bioingenjören Manu Prakash på Stanford ett mikroskåp i papper som bara kostar 50 dollar. Den förstorar upp till 2 000 gånger storleken på objektet och är till stor nytta för barn, hobbyvetenskapsmän och researchers som inte har råd med ett dyrt laboratorium.

Paper-microscope

5. Soltoaletten

Ungefär 2,5 miljarder människor har inte tillgång till en ordentlig toalett. Ett team på University of Colorado Boulder designade en ny toalett där solen tar hand om avfallet. Biprodukten kallas biochar och kan användas för jordbruk och bränsle. Vi får hoppas att den levereras med en dörr…

Sol-char-toilet-2014

6. Gatlyktor drivna av solen

Solar Roadways är en startup som fick mycket uppmärksamhet efter att ha släppt sin video Solar FREAKIN’ Roadways i maj. Man använder tempererat glas och fotoceller för att lysa upp vägar med LED-lampor. Sola Roadways landade sin Phase II Protoype i Mars.

Solar-roadways

7. Världens snabbaste och minsta nanomotor

En nanomotor behöver inte vara större än ett saltkorn. Den här nanomotorn är 500 gånger mindre än ett saltkorn. Den roterar 18 000 RPM vilket är ungefär lika snabbt som en jetmotor. Den här nanmotorn kan rotera ihop med flera och man hoppas att det en dag ska kunna gå att leverera cancermedicin inne i cellerna.

Nanomotor

8. Microchip som levererar medicin

Vi spås ju snart ha ett microchip under vår hud och det här chipet kan leverera medicin och göra graviditetskontroll. Man hoppas kunna lansera chipet 2018 som spås få stor betydelse för kvinnor i utvecklingsländer.

Microchip-bc

9. Implantat + app gör att blinda kan se

Tänk dig ett implantat kopplat till en app och en smartphone som gör att blinda kan se. Det kan bli verklighet efter framgångsrika tester på djur. Nu ska tekniken testas på människor.

Kenya-eye-scanner

10. Facebook’s uppkopplade drönare

Facebook och Mark Zuckerberg berättade i Mars att man har planer på att utveckla drönare med lasers för att ”beama” Internet till de människor och länder som inte är uppkopplade vilket är ca 15 % av världens befolkning idag.

Solara 50 drone Explorecurate

Källa: Mashable, ,