Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Statistiken visar att nyhetsmedia måste satsa på WhatsApp

Statistiken som visar att nyhetsmedia måste satsa på WhatsApp


Duon Facebook och Twitter, har under lång tid haft total kontroll över Dela-knapparna på de flesta nyhetssajter. Ibland har de ackompanjerats av Google+. Men nu är det dags att ge plats för en nykomling, WhatsApp.

Färska siffror, levererade av inga mindre än den spanska toppklubben i fotbollens La Liga, Valencia, visar upp närmast chockerande resultat både när det gäller antalet delningar och genererandet av trafik till klubbens sajt. WhatsApp spelar skjortan av storheter som Facebook och Twitter.

Det stora problemet med kommunikations-appar, typ WhatsApp, är att det har saknats möjligheter att göra ordentliga analyser av trafiken, eftersom den inte levererar någon referer – avsändare.

Tidigare i år rapporterade BuzzFeed att man kunde utläsa en stor ökning av antalet delningar från WhatsApp och i oktober inplementerade man en dela-knapp för iOS. De senaste månaderna har siffrorna fördubblats, men hos Buzzfeed kan ansvariga bara utläsa klick-data, ingen avsändartrafik, vilket fått konsekvensen att det är omöjligt att veta om artikeln delats till en person, eller till en grupp på 15.

Men, nu finns alltså lösningen hos Valencia Club de Fútbol och deras sajt för senaste nytt om laget. Mobilversionen innehåller idag fyra knappar för delning, Facebook, Twitter, Google+ och WhatsApp!

Genom att addera en URL-parameter kan de ansvariga, förutom klick-data, skaffa sig viktig information om varifrån besökarna kommer och siffrorna är häpnadsväckande:

Klick på de fyra dela-knapparna för desktop och mobilt totalt: Facebook 35%, WhatsApp 33%, Twitter 19%, and Google+ 13%.

Mobila delningar: Facebook 25%, WhatsApp 48%, Twitter 15%, and Google+ 11%.

När det gäller trafik, dvs hur många av delningarna som genererar besök på sajten, är siffrorna:

Desktop+mobilt: Facebook 27%, WhatsApp 48%, Twitter 22%, Google+ 3%.

Mobilt: Facebook 15%, WhatsApp 69%, Twitter 16%, and Google+ 0%.

Vad som är mest överraskande är resultatet för WhatsApp när det gäller totala antalet klick, med tanke på att dela-knappen endast visas på mobila enheter. Och, naturligtvis siffran 69% för mobil trafik till Valencias sajt. Det är två tredjedelar av den totala trafiken.

Två saker att ha i åtanke när man reflekterar över genomgången.

– Spanien är en WhatsApp-tät nation, 65 procent av landets mobila användare använder WhatsApp.

– När det gäller större nyhetshändelser, blir effekten av delningar på Facebook och Twitter betydligt större eftersom varje klick når betydligt fler personer jämfört med WhatsApps person-till-person-teknik.

Det mobila användandet fortsätter att växa i rasande takt, användarbeteendet förändras och kommunikations-apparnas tid är redan här, så slutsatsen blir att det är dags för nyhetsmedia att börja fundera över att ge Facebook och Twitter nytt sällskap i dela-paketet intill sina nyhetsartiklar.

KÄLLA: Nieman Lab

BILD: Sam Azgor

LÄSA ÄVEN

Vad, När och Hur du ska publicera i sociala medier för att uppnå bäst effekt

Varning från mediechef: Vänd inte print ryggen före marknaden