Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Vänd inte print ryggen före marknaden

Varning från mediechef: Vänd inte print ryggen före marknaden


Print är fortfarande en viktigt del av affären. Den kommer att minska, men inte till noll. Vi måste vara säkra på att inte vända ryggen till den snabbare än marknaden.

Citatet är Paul Rossi’s, chef för tidskriften The Economists mediaavdelning, men kan väl komma från vilken tidningschef som helst, i Sverige eller globalt. Alla brottas med samma tekniska förändringar, konsumenternas nya beteenden och en sviktande annonsmarknad.

Strategierna kring print och framtiden tenderar att skilja sig åt bland svenska dagstidningar, främst då lokaltidningarna, där en del valt att gå snabbt fram medan andra skyndar mer långsamt. Läs en bra sammanfattning av läget här av Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström.

The Economist, en av de mest respekterade nyhetstidskrifterna i världen, är baserad i London men har sin största publik i USA. En 121-åring med lojala prenumeranter, och som kompletterar detta med både traditionella och innovativa annonsformat i print och digitalt samt flera olika former av partnersamarbeten.

– Om man tittar på de långsiktiga prognoserna för annonsering i print och digitalt, kommer den att minska, säger Paul Rossi i en intressant intervju på sajten The Media Breafing. Han poängterar vikten av att ha en produkt som folk värderar och är villiga att betala för och att det är den underliggande ekonomin för annonseringen generellt.

För Ross är betalade prenumerationer den viktigaste faktorn för en stark affär. Men framtidens mediabransch måste ha ett varierat utbud av inkomstkällor. Rossi delar upp sina affärsprioriteringar mellan nyckelorden ”defend” och ”grow” – fritt översatt ”försvara” och ”växa”.

Defend
är strategin att till fullo utnyttja The Economists kärnaffär, print och att samtidigt bygga nya digitala prenumerationer.

– Våra vinster från dessa områden måste bibehållas och maximeras, säger Ross, men samtidigt kan vi inte förneka de strukturella förändringar som pågår inom mobilt och programmatic.

– Vi måste fortsätta fokusera på defend, eftersom det fortfarande finns tillväxt på dessa marknader.

Grow 
är en mer experimentell strategi med fyra ”ben”:
– Content marketing, kund- och Economist-stämplat innehåll, till exempel samarbeten med General Electrics.
– Events, i form av global franchise, som The Economist Insights.
– Marknadsföring, typ TVC video PR Unit, köpet av TVC, en digital annonsbyrå.
– The Economists övriga varumärken, t ex Intelligent Life.

Som ytterligare utveckling av dessa ”experiment” säger Ross att The Economist är beredd att investera  i nya produkter, vilka kanske inte kommer att generera stora inkomster på egen hand, men istället hjälper varumärket och kan driva potentiella prenumeranter till tidningen. Ett exempel är The Economists nya dagliga nyhetssammanfattning, som levereras i app och som nyhetsbrev.

Här kan du läsa hela intervjun, där The Economists digitala strategi jämförs med den mer digitalt och mobilt fokuserade nyhetssajten Quarz.

KÄLLA: The Media Breafing

BILD: Matthew G

 

LÄS ÄVEN

Nyhetsmedia, mobilt och tre digitala insikter för redaktörer

Nyhetssajterna som lyckats locka svårflörtade millennials

Därför är journalisterna större varumärken i sociala medier, än tidningarna de jobbar på