Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Raketforskare löste problemet med Ad Blockers. Du kan aldrig gissa hur... . - ExploreCurate

Raketforskare löste problemet med Ad Blockers. Du kan aldrig gissa hur… .


I en värld där ”alla kan publicera sig” står vi gemensamt för värdet. Internet är vår största och mest värdefulla gemensamma egendom. Information till ett värde av miljarder arbetstimmar finns där för din fria konsumtion. Ofta mycket värdefullt. Ofta gratis.

Märkväl, inte gratis som allemansrättsliga kantareller: fria att roffa åt sig och bruka utan en tanke på hur det ens är möjligt. Snarare gratis som i ”utan monetär motprestation” av brukaren. Värdet är istället tänkt att matchas eller helst överträffas av en annan finansiell aktör – annonsörerna.

Ibland är det emellertid så att komplexiteten i leveransen eller upplevelsen av värde är så stor att traditionell betalningsvilja ändå uppstår, och lösningar för det föds: styckbetalningar, prenumerationer, donationer… .

På motsatt sätt är värdet ibland så oklart så att lösningar föds för att istället förbättra upplevelsen: piratnedladdning, RSS-läsare, ad blockers… .

Alla som sin bygger sin affär på annonsfinansiering måste numera förhålla sig till ad blockers för att fortsätta tjäna pengar, och om klotets smartaste raketforskare ska göra just det, så blir lösningen: en ad blocker som de kan tjäna pengar på.

Hej Google Contributor!

I en fantastisk och snar framtid kommer du som innehållspublicist att kunna ansluta dig till Contributor-programmet och erbjuda en del av dina besökare en annonsfri upplevelse, mot en sorts frivillig peng från demsamma.

Villkoren är, som det ser ut just nu, att du visar annonser via Googles adserver-plattformar och att besökaren också är del av det frivilliga bidragsprogrammet Contributor.

För storheten i att se en ”pixlad ruta” istället för en annons ska sedan besökaren betala mellan 7 och 21 kronor. Per månad.

contributor2

Mycket återstår att få klarhet i; vad händer med annonser från andra avsändare/servrar/annonsnätverk, hur slipper vi så kallade native-annonser som under artikelflagg säljer implantat och pensionssparande, är pengen per publicist eller delar programmets alla publicister lika på det som återstår av denna förmögenhet när Google tagit sin andel?

För just det. Google tar förstås en andel här också. På precis samma sätt som om de hade fått visa en annons. Och här blir genialiteten uppenbar. Det är naturligtvis briljant att först bygga en 60 miljarder-dollar-affär på (i princip bara) annonser, och sedan lansera ett nytt intäktsben som handlar om att befria oss från det första.

Idén presenterades igår. De första analyserna bygger på den knapphändiga information som Google lämnat och branschtyckarnas funderingar, som ju så ofta mest bygger på varandras.

Den version som vi sedan får se i praktiken av Google Contributor kommer naturligtvis att se annorlunda ut än denna första release, och om man på allvar ska analysera dess potential måste bl a utbetalningsprincipen och nivån per publicist bli mer tydlig.

Min övertygelse är att många publicister har betydligt mer att vinna på en sund annonsaffär än Contributors 1-3 dollar per månad, och detta helt utan raketforskare.

Källor och mer läsning på:
https://www.google.com/contributor/welcome/ http://www.wired.com/2014/11/google-contributor/

Gillar du idén att mikrobelöna? Jämför med
https://flattr.com

Skriven av Andreas Wiberg.