Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
10 anledningar att dumpa Amazon för Google Compute Engine

10 anledningar att dumpa Amazon för Google Compute Engine


När Google lanserade sin Google Compute Engine  för ungefär två år sedan var det många som frågade sig om Amazon Web Wervices hade skäl att vara oroliga. Idag vet vi svaret – ett rungande ja!

Jag har på sistone labbat en del med Googles molntjänster och har börjat gilla dem skarpt. Jag har sedan tidigare erfarenhet av Amazon EC2 och vet ganska väl om dess nackdelar, vilket även Google verkar har gjort när dom designade sin plattform. Några av de mest irriterande egenheterna med EC2 finns nämligen inte i Googles Compute Engine!

Här tio funktioner i GCE som gör det bättre än AWS.

1. Priset och minutfakturering – Amazon tar betalt per timme för sina instanser. Varje påbörjad timme avrundas uppåt till en hel timme. I GCE är den minsta fakturerade tiden 10 minuter, efter det kostar det per minut! Förutom att GCE är generellt billigare per timme har man dessutom något de kallar Sustained-use pricing vilket innebär att man får mer rabatt ju större del av en månad man använder tjänsten. Från den första till den fjärde veckan varje månad minskar kostnaden med 20%. Vecka ett betalar man alltså 100%, vecka två 80% och så vidare.

2. Lastbalanserare behöver inte för-värmas – Amazons Elastic Load Balancer (ELB) klarar inte av spikar i trafiken utan man måste förvarna AWS om att det kommer en plötslig ökning för att den ska kunna hantera detta. GCEs lastbalanserare kräver ingen förvarning utan skalar automatiskt efter behov.

3. Montera en Beständig disk (BD) till flera instanser samtidigt – GCEs BD kan monteras read-write i en instans och read-only i flera andra instanser samtidigt. Amazon EBS kan bara vara monterad i en instans åt gången, vilket gör att man måste sätta upp någon form av utdelning för att synkronisera statiskt innehåll mellan flera instanser. Det här är en helt fantastisk funktion!

4. Bättre lagring  – GCEs BD kan vara upp till 10TB stora, tio gånger större än Amazons EBS. Amazon tar även betalt för I/O som kan vara väldigt svårt att estimera, vilket ingår i GCE.

5. Bättre nätverkshantering – Amazon Virtual Private Cloud (VPC) kom två år efter EC2 vilket har gjort att de nätverksalternativ som finns är lite av en efterhandskonstruktion. Det här gör att det är väldigt krångligt att migrera till VPC om du har en stor farm EC2-instanser. I GCE är nätverk en djupt integrerad del, vilket gör att man kan bygga hela sitt nätverk innan man ens sjösatt sin första instans.

6. Bättre nätverkshastighet – GCEs nätverkshastighet mellan regionerna är betydligt snabbare än AWS. Google har så klart sedan tidigare ett robust backbone man utnyttjar för kommunikation mellan regionerna, medan AWS gör detta via publika internet.

7. Skivavbilder i flera regioner – Amazon har lagt till funktionalitet i efterhand för att kunna kopiera skivavbilder (images) mellan regioner, men man måste manuellt göra detta. I GCE är varje avbild en global resurs. Även om du skapar en egen avbild kan du komma åt den ifrån alla regioner.

8. Beständiga IP-adresser  – GCE ger möjlighet att uppgradera en redan tilldelad temporär IP (Ephemeral IP) till en reserverad IP (Reserved IP). Det här gör att man kan behålla de ursprungliga DNS-posterna man skapat med den tillfälliga IP-adressen.

9. Snabbare uppstart och auto-restart – GCEs uppstartstider är åtminstone fem gånger snabbare än EC2, kör man autoscaling är det här viktigt. Dessutom är tid pengar i molnet. Man kan även konfigurera instanserna att automatiskt starta igen ifall den tagits offline av ett eventuellt hårdvarufel eller schemalagd service.

10. Live migrering – Alla tjänsteleverantörer utför underhåll på sina datacenter. Det här brukar medföra en viss nedtid för dig som kund. GCE hanterar detta genom att flytta din instans till annan hårdvara, utan att behöva starta om din instans, smått fantastiskt det med.

dev-console

Min personliga åsikt är att Google Compute Engine är riktigt bra, punkt tre i sig är en deal-breaker. Jag har nyligen migrerat explorecurate.com till GCE och det gick väldigt smidigt. Jag gjorde detta på natten och började runt klockan 03.00. Jag började med en helt tom Google Developers Console, skapade instanser och konfigurerade dessa, migrerade filer och databaser samt pekade om DNS. Hela proceduren var klar strax efter 06.00, så cirka tre timmar tog det – utan några som helst förberedelser. Google Developers Console är väldigt lättarbetad och man förstår omedelbart hur saker fungerar. Skulle det vara något som gav huvudbry finns det dokumentation tillgänglig – bra dokumentation till skillnad från AWS.

Läs mer om Google Cloud Platform här.

Läs även

Därför dominerar Amazon e-handeln i världen

Google ökar och minskar och ökar