Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Hatsune Miku visar vägen, nu vill vi se 3D-projektioner av Jimi Hendrix - ExploreCurate

Hatsune Miku visar vägen, nu vill vi se 3D-projektioner av Jimi Hendrix


Det är inte ofta programledaren David Letterman saknar ord. Men efter den unga japanska sångerskan Hatsune Mikus framträdanden i showen nyligen stod den amerikanske TV-veteranen och bara gapade.

Vanligtvis kliver Lettterman fram till gästartiser efter showens sista framträdanden för ett tack och ett handslag, men den här gången ignorerades han fullständigt. Det 16-åriga popfenomenet fortsatte istället att tacka publiken innan hon exploderade i en virvel av ljus och försvann.

Hatsune Mikus finns nämligen inte på riktigt, hon är animerad, framträder på scenen i form av en 3D-projektion mot en skärm och ”sjunger” genom en synthesizer.

Ett japanskt skapelse, som tillsammans med sina animerade kompisar, drar 10.000-tals skrikande, dansande fans till konserter i hemlandet och som nu börjar bli ett internationellt fenomen. Första turnén i USA avslutades i oktober.

http://youtu.be/qA5pIpdQEr0

Det japanska företaget Crypton skapade Hatsune Miku 2007, ursprungligen som en avatar för produkten Vocaloid, ett program där användarna kan komponera egen musik för sin idol.

Låtar som framförs på konserter är alltså crowdsourcade och hittils har över 100.000 låtar skapats (Över 170.000 videos har laddats upp på YouTube). Naturligtvis ger det en extra dimension till dessa digitala konserter, även om Hatsune Miku faktiskt ackompanjeras av riktiga musiker.

Framgångarna och uppmärksamheten som genererats har även skapat intressanta diskussioner kring hela konsertkonceptet. Vad det betyder för branschens framtid, det mesta är ju faktiskt redan digitaliserat och många artisters framföranden till stora delar ljudmässigt förprogrammerat.

Att känslan och samspelet mellan artist och publik påverkas negativt redan idag på grund av mobilernas intåg vet alla som bevistat en konsert under senare år. Ingen har längre tid att kolla in vad som händer på scenen eftersom det självklart måste dokumenteras för sociala medier.

Lady Gaga var så fascinerad över Hatsune Miku att hon lät 3D-projektionen inleda premiären av hennes senaste turné.

Frågan är nu om vi i framtiden får uppleva fler konserter med döda artister (Celine Dion sjöng ju tidigare en duett med ett hologram av Elvis), enbart digitala artister (typ Hatsune Miku) eller – hemska tanke – när kostnaderna till slut blir för höga att förflytta 600 lastbilar världen runt, meganamn som U2 väljer att skapa 3D-projektioner av sig själva som arrangörer för en nätt summa kan ladda ner och spela upp som konserter.

Välj själv. Framtiden är här. Vare sig vi vill eller inte.

PS: ExploreCurate.com försökte utan att lyckas få kontakt med ansvariga från Crypton, för besked när Jimi Hendrix kommer som 3D-projektion.

KÄLLA: Fast Company.

LÄS ÄVEN

Taylor Swift lämnar Spotify – säljer 1,3 miljoner skivor första veckan

Hallå Taylor – nu tjänar artisterna mer på Spotify än iTunes

Det här förutspådde reklamköparna om TV för 20 år sedan

,