Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Smart phones, smart homes, smart cars – blir Chicago världens ledande ”smart city”? - ExploreCurate

Smart phones, smart homes, smart cars – blir Chicago världens ledande ”smart city”?


Man kan verkligen diskutera om vi som civilisation blir smartare, men helt klart är att all teknologi blir mer avancerad. Sen introduktionen av smartphones kan vi enkelt reglera värmen i våra hem med telefonen, sätta på bastun på väg hem från träningen, reglera belysningen – listan kan göras lång. Vissa fotbollsarenor hjälper besökarna att hitta lediga parkeringsplatser och lotsar sedan bilarna ut från arenan på smartast möjliga sätt för att undvika köer. Redan idag kan bilar parkera åt oss – och snart kör bilarna helt själva utan mänsklig inblandning.

Staden Chicago tar Big Data ett steg till

Som USAs tredje största stad vill man bli den ledande ”smart cities” genom att samla in massor av data – Big Data – från mängder av sensorer och noder runt om i stan. De nästan 3 miljoner invånarna deltar i ett gigantiskt Big Data experiment med syfte att förbättra vardagen för invånarna.

Exempel på förbättringar som man hoppas uppnå:

1. Minskade bilköer. Med bättre och mer detaljerad analys av trafiken styr man om trafiken till mindre trafikerade vägar. Effekten blir kortare bilköer och gladare invånare.

2. Underhåll. Med mer mätdata från stadens alla fordon, kan underhållet optimeras bättre. Effekten blir längre livslängd på fordon, och kostnaden för underhåll blir lägre.

3. Energiförsörjning. Med nya och smarta lösningar kan energitoppar kapas genom att fördela energiuttaget mer jämnt över dygnet. Effekten blir lägre energiförbrukning och energikostnaden blir lägre.

4. Förutspå kriminella aktiviteter och trender. Data från sensorer och kameror kan identifiera i vilka områden och när på dygnet det stjäls flest bilar. Effekten blir att polisen kan optimera sina resurser bättre än tidigare och antalet bilstölder och brott minskar.

5. Lagerhållning. Beställning och lagerhållning av t.ex. vägsalt går att optimera mycket bättre genom analys av luftfuktighet, temperatur och väderprognoser. Effekten blir mindre åtgång av vägsalt och sparade pengar i budgeten.

Chicago kallar det “The Array of Things” (AoT). Temperatur, luftfuktighet, ljus, ljud, carbon monoxide, nitrogen dioxide, rörelser, radiovåger, mobiltelefonsignaler, fotgängare (via bluetooth) är exempel på mätdata som samlas in för att bättre förstå staden och dess invånares rörelsemönster. Utöver allt som kan mätas redan idag kommer ytterligare 500 sensorer att installeras. All data kommer att lagras i Open source lösningar för att påvisa transparens och för att underlätta för utvecklare att ta fram applikationer. Det kommer inte att installeras några lösningar för övervakning i Array.

Det blir intressant att följa Chicagos experiment, oavsett utfall så kommer staden Chicago att få många nya kunskaper och insikter under resans gång. Som de förhoppningsvis delar med sig av.

Så… frågan man ställer till Stockholms nya finansborgarråd, Karin Wanngård (S): När får vi se ett motsvarande initiativ i Stockholm…?

Skriven av Pär Hellström.

Läs även

Big Data Analytics avgör vilket öl som ska säljas på Happy Hour

Datan som alla vill komma över

,