Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Media producerar unikt innehåll för sociala medier

Nyhetsmedia & nya intäkter: producerar unikt innehåll för sociala medier


Nyhetsmedia testar konstant nya affärsmodeller och strategier.

Det är en naturligtvis en nödvändighet i en tid när allt färre väljer att direkt besöka sajterna och när de som anländer via sociala medier – upp till 50 procent för vissa – inte kan berömmas för att vara särskilt trogna användare. Många har inte en aning var de är när de konsumerar en artikel eller video.

En ny trend, främst på den amerikanska marknaden, är att producera unikt material för sociala medier. Fler stora mediebolag har redan dragit igång nya samarbeten, andra ligger i förhandlingar med olika plattformar.

En vinkel på native advertising? Ja, varför inte. Nyhetsmedia vänder på affären, producerar material och köper sig exponering i andra media och på andra plattformar.

Några aktuella exempel:

NowThis, ett start-up baserat i New York som producerar videomaterial exklusivt för mobilt och sociala medier, har ett färskt avtal med Twitter. Under titeln ”See it first” utnyttjar de plattformens in-stream-funktion och publicerar sedan i början av november nyhetsvideo för sina följare och även som sponsrat material. Enligt uppgift säljer NowThis sitt innehåll till Twitter och sedan delar man på inkomsterna.

Buzzfeed, alltid med där det händer nya saker, har startat en ny avdelning, BuzzFeed Distributed, där man planerar att producera unikt material för Tumblr, Instagram, Snapchat, Vine och flera andra meddelande-appar.

TV-nätverket Fusion planerar att producera videos för Instagram och Vine.

Under de nyligen avslutade valen i USA, producerade CNN Politics en serie videos för Facebook och Twitter. Målgruppen för satsningen var unga användare på social medier och filmerna var korta – mellan 15 och 30 skeunder – och visuellt attraktiva.

SnapChat ligger i förhandlingar med bland andra Spotify, Vice, ESPN, BuzzFeed, Time, CNN inför lanseringen av Discover, en sektion inom appen som ska erbjuda användarna nyheter, musik och video. Avtalen inkluderar, enligt uppgift, produktion av unikt innehåll och SnapChat uppmanar även sina partners att leta villiga annonsörer för Discover.

Kritiker till dessa nya samarbeten menar att nyhetsmedia gör sig ännu mer beroende av sociala medier och att innehåll som enbart existerar utanför den egna plattformen inte borde utgöra en så viktig del av deras strategi.

– Om du förvandlar social medier till ”content companies” med hjälp av ditt innehåll, utan en långsiktig strategi, riskerar du hela din affär i väntan på nästa nya innovation, säger en expert.

Försvararna menar att det helt enkel gäller att vara där din publik är.

– Besökarna hittar sitt innehåll på sociala medier och konsumerar det på samma plats. Vi vill inte slåss mot det, vi vill anamma det, säger Sean Mills, NowThis.

– Det finns ingen direkt payoff, säger en representant för CNN, men det exponerar oss för en ny publik och kan förhoppningsvis peka dem mot vår sajt eller vår app.

KÄLLA: Digiday.

 

RELATERADE ARTIKLAR

Nyhetsmedia, mobilt och tre #digitala insikter för redaktörer

Hur länge vågar nyhetsmedia lita på Facebook?

LÄS ÄVEN

Spotifys kärleksbrev till Taylor Swift

Hallå Taylor – nu tjänar artisterna mer på Spotify än iTunes