Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Konsekvenserna av att vi bidrar till ett digitalt oligopol - ExploreCurate

Konsekvenserna av att vi bidrar till ett digitalt oligopol


Om du är född på 80- eller 90-talet är du förlåten om begreppet oligopol inte känns helt familjärt. Det är lite förenklat en form av marknadsekonomi där det finns ett fåtal aktörer som med sin särställning gör det väldigt svårt för andra att etablera sig. Inte helt sällan har en stark stat hållit i taktpinnen.

oligopol

I den digitala världen ser vi en utveckling som påminner om hur svårt den lokala lilla butiken har att konkurrera mot den stora butikskedjan. Ett slags oligopol har skapats.

Vid infarten och utfarten (tvärtom om man kommer från andra hållet…) till en medelstor svensk stad trängs Rusta, Jula, Stadium, Ö&B, Kappahl, Hemtex, Jysk, MediaMarkt m.fl. och parkeringsplatserna är fulla med kunder. Inne i citykärnan slås butiker ut.

Skrämmande appdominans

Comscore presenterade idag en rapport om de 10 mest använda apparna i USA. Endast 1 av 10 appar ägs inte av Google, Facebook eller Apple.

Infographic: Google and Facebook Dominate U.S. App Landscape | Statista

Vad betyder det att Google, Facebook och Apple är så dominanta?

Det kommer bl. a. betyda att de kan växa via förvärv. Att de har större medel att utveckla nya egna tjänster. Att de kan fortsätta att vara attraktiva mot ny viktig digital kompetens. Att de kommer att ha bättre förutsättningar än alla andra att etablera sig på tillväxtmarknader som t ex Afrika.

Google_Facebook_Apple

Att alla andra får det svårare och svårare att slå sig in. Oligopol. Endast vi som konsumerar kan påverka en sådan utveckling. Men först måste vi ju landa i vad vi tycker om det digitala oligopolet.

Läs även

10 steg för att bli riktigt vass på Google analytics

Källa: Comscore, Statista

OBS! President Putin på bilden har inget med artikeln att göra annat än att han ser bra ut på bilden.


<!–End mc_embed_signup–

,