Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Mediebolagen tänker om - när det egna innehållet inte säljer

Mediebolagen tänker om – när det egna innehållet inte säljer längre


Aftonbladets chefredaktör Jan Helin berättade i den nyligen publicerade Schibsteds Future Report, att tidningen till hösten tänker sätta upp Mediesveriges första inhousebyrå för produktion av branded content.

Det här ligger helt i takt med tiden och mediebolagens allt intensivare jakt på nya inkomstkällor.

Jan Helin poängterar att Aftonbladets branded contents partners är starka varumärken, men att visionen och tonen måste vara kompatibel med tidningen, annars blir det inget samarbete. Det måste också leda till bättre innehåll, vara något som tidningen skulle kunna tänka sig göra ändå, utan partner.

Native advertising har fått stor uppmärksamhet tack vare New York Times sponsrade material. Balettreportaget ”Grit & Grace”, publicerat för några veckor sedan, är det första som helt producerats av NY Times egen inhousebyrå T Brand Studio. Beställare var Cole Haan, för varumärkets nya kollektion av ”ballet flats”, balettskor.

Tittar man globalt är Aftonbladets planer inget revolutionerande. En lång rad nyhetsmedia har slutat förlita sin affär enbart på innehåll eller annonsering och söker ständigt nya samarbeten och utvecklar sina digitala strategier.

Här är några exempel:

Gigaom expanderade sin affär, från enbart annonsintäkter till att även omfatta arrangemang av events och försäljning av research. Idag står annonsförsäljningen för bara 15 procent av bolagets totala inkomster. Gigaom är dock noga med att påpeka att fokus fortfarande ligger på att producera bra innehåll, eftersom det är där det egna varumärkets trovärdighet byggs upp.

Vice, har i form av sin egen byrå Virtue, tillsammans med kunder som Intel och McDonalds lanserat sajterna The Creator’s project och Collectively, med fokus på att stödja unga kreativa talanger och startups.

– The Upworthy Collaborations program är en typ av annonspaket, en samling digitala mediala rekommendationer som, enligt Upworthy, fungerar på dess besökare. Företaget hävdar att sponsrat innehåll får tre gånger så många delningar i sociala medier och över tre gånger så många visningar på sajten jämfört med Upworthys eget material. Affärsidén är enkel, kunderna levererar sitt innehåll och Upworthy ser till att det packeteras tillfredställande.

The Huffington Post har en tjänst där man utbildar byråer att skapa innehåll för sina (potentiella) kunder. Ibland går man så långt att en eller två anställda placeras hos byrån under en period.

– BuzzFeed University utbildar varumärken och byråer i konsten att producera innehåll med BuzzFeed-känsla. Det ovanliga i den affären är att BuzzFeed inte tar betalt för tjänsten utan endast för den eventuella annonseringen. Win-win, hävdar BuzzFeed och menar att relationen med varumärket är viktigast.

,