Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Missade du Conversion Jam? - ExploreCurate

Varför har inte Ikea alla sina produkter på nätet?


Igår hölls Sveriges största konverteringskonferens, Conversion Jam 4, på Musikaliska i Stockholm. På plats fanns e-handelsansvariga, online marketing managers, conversation managers samt ExploreCurate.Tre av Sveriges största företag: Ikea, Adlibris och The Phonehouse berättade om hur de optimerat deras webbplatser för att öka sin försäljning.

Kassagodis fungerar även på nätet
Henrik Tunér som är web och digital manager på Ikea Sverige berättade att Ikea har över 1,5 miljarder sök på deras webbplatser, och de utgår mycket från sökorden när de optimerar sina webbplatser. En annan sak som Ikea gör är att kolla mycket på hur deras kunder beter sig (även i butikerna), och försöker lära sig så mycket som det går om sina kunder. Ikea har även mycket kontakt med sin kundtjänst för att höra vad de för får frågor och synpunkter. Information de samlar in om sina kunder används sedan för att optimera webbplatsen.

”Kassagodis” är något som fungerar bra för Ikea, både i affären och på nätet. Skillnaden är att på varuhusen säljs det riktigt godis medan på webben kan det röra sig om kastruller. Sen fick vi svar på frågan som nästan alla undrar över ”varför säljs inte alla Ikeas produkter på nätet”? Och svaret på den frågan är av tekniska skäl, men tanken är att alla produkterna ska finnas på nätet i framtiden.

Förnuft eller känsla?
För ett år sedan gick Adlibris över till en helt ny responsiv sajt. Jenny Cahier och Mikael Areström från Adlibris pratade om hur de arbetat med sin webbplats för att få den mera användarvänlig. Adlibris använder sig av följande verktyg: Google Analytics, Quick View samt Optimizely. De upptäckte att de som använder sökfunktionen på Adlibris.se konventerar högre än de som inte använder sökfunktionen, så för dem är sök en viktig del som de arbetat mycket med. De lade även till köpfunktionen direkt på söksidan när de märkte att detta ökade försäljningen med tre hela procent.

Adlibris testade även att ha olika färger på sina köpknappar. Röda, gröna och gula, och upptäckte att de gula ökade försäljningen med en procent, vilket är mycket för Adlibris. Till slut gick de lite mer på känsla, flyttade upp priset ovanför köpknappen, döpte om den till ”lägg i kundvagn” samt behöll den gula färgen.

Less is more
Clint Fischerström från The Phonehouse visade hur The Phonehouse optimerat sin kassa för att öka konverteringen. För dem är det viktigaste att sälja mobilabonnemang. De har jobbat med A/B-testing sedan 2008, och kommit fram till att det som funkat för just dem för att öka sin försäljning är ”less is more”. De tog bort så mycket som möjligt från sin kassasida: headern, kassagodis, fortsätt handla knappen, töm varukorgen osv. För varför ska det finnas en ”töm varukorg” funktion vid kassan när man vill få folk att handla produkterna?
phonehouse

Foto: Martin Quist

,