Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför behöver bolagen kvotera in digital kompetens i styrelsen - ExploreCurate

Därför behöver bolagen kvotera in digital kompetens i styrelsen


 

Tänk dig all data i hela världen. Tänk dig att den fördubblas nästa år. Den digitala omställningen är inte längre runt hörnet. Den sker nu. Företag i alla branscher behöver anpassa sin verksamhet och det börjar på toppen.

En VD 2014 behöver en handlingsplan för en digital anpassning som stödjer bolagets strategi.

Det påståendet torde vara relevant för de flesta VD:ar, men det öppnar också upp för ett par följdfrågor:

Har VD:n kompetens för att ta fram handlingsplanen, och om inte – har VD:n den kompetensen i sin organisation, och i så fall – har VD:n förmågan att bedöma kvalitén på handlingsplanen?

Är bolagets strategi up to date, och om inte – har VD:n insikten att inte börja med handlingsplanen utan med strategin, och i så fall – har VD:n kompetens för att ta fram en ny strategi anpassad till den digitala omställningen?

Resonemanget ovan kan tyckas vara mindre konstruktivt och därför gör vi det enkelt för oss. Vi skickar upp frågan till Styrelseordförande.

En styrelse 2014 behöver en VD som kan leda bolaget i den digitala omställningen.

Det påståendet torde vara relevant för de flesta Styrelseordförande, men det öppnar också upp för ett par följdfrågor:

Har Styrelseordförande kompetens för att rekrytera rätt VD, och om inte – finns den kompetensen i övriga Styrelsen och om inte – har Styrelsen insikten att anlita extern hjälp med arbetsbeskrivning och kravprofil?

Är bolagets Styrelse up to date, och om inte – har Styrelsen självinsikten att arbeta för att få in mer digital kompetens i styrelsen (på bekostnad av en eller annan egen stol) innan man rekryterar en ny VD, och om inte – har bolagets ägare den insikten?

Resonemanget ovan kan tyckas vara mindre konstruktivt och därför gör vi det enkelt för oss. Vi skickar vidare frågan till bolagets ägare.

Bolag vars ägare har insikten att rösta in digital kompetens i Styrelsen skapar förutsättning för ett konkurrenskraftigt bolag i den digitala omställningen. Därför att rätt styrelse väljer rätt VD som har rätt strategi och rätt handlingsplan för att genomföra den.

Om det så ska krävas kvotering.

Artikeln även publicerad på Linkedin.