Almedalsveckan har växt för varje år sedan utbildningsminister Olof Palme stod på ett lastbilsflak 1968 och berättade att han kandiderade för partiledarrollen.
Temat i år kommer ofrånkomligt att vara valet i september och ”alla” kommer att vara där. Politikerna kommer att vara på plats. Såklart. Lobbyisterna och företagarna såklart. Kultureliten såklart. B-kändisarna såklart. Den unga extrapersonalen på G:a Masters och Munkkällaren såklart.
Media är också på plats. Såklart. Allas blickar vänds mot Visby med hjälp av nästan 1 000 ackrediterade journalister. Antalet journalister har ökat varje år, trots att merparten av journalisterna är anställda på dagstidningar med mycket ansträngda ekonomier.
Därför behöver dagstidningar skicka fler journalister till Almedalen:
– ”Alla är ju där” och det blir effektivt att intervjua och bevaka på så liten yta och under så kort tid som Almedalsveckan ändå är…
– Den dagen vi som dagstidning inte kan bevaka Almedalen kan vi lika gärna lägga ner. Det ingår i vårt uppdrag…
– Det är viktigt att vi är där och ställer de obekväma frågorna och hjälper våra läsare att filtrera det enorma informationsflödet under Almedalen…
Varför dagstidningarna inte behöver skicka fler journalister till Almedalen:
– Alla som inte är där kan få sin beskärda del av Almedalen via sociala medier och vi blir bättre och bättre på att både filtrera och ifrågasätta allt vi matas med…
Varenda sängplats är bokad och rosévinet som redan står på kylning kommer att avnjutas på över 2 000 evenemang. Vita tält reses. Fårskinn putsas. En vecka kvar. Det drar ihop sig.
Kommer vi att överleva utan Almedalsveckan? Såklart. Kommer dagstidningarna att överleva. Tveksamt och framförallt inte om man fortsätter att lägga en så stor del av tidningens redaktionella budget på en enda vecka.
Skriven av Johan Svensson och publicerad på Linkedin 2014-06-22