Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Därför är Schibsteds Omnisatsning ett strypgrepp på alla svenska dagstidningar (krönika) - ExploreCurate

Därför är Schibsteds Omnisatsning ett strypgrepp på alla svenska dagstidningar (krönika)


Det började som ett ”hysch-hysch” projekt och omvärlden såg på satsningen som ett introvert redaktionellt initiativ. Många belackare kände att de fick vatten på sin kvarn när Omni-appen lanserades. ”Det var ju inget mer än en app”. Här om veckan lanserades Omni-sajten bl. a. genom en pampig pappersbilaga i Dagens Industri och flera dagstidningar.

”Förstår alla andra mediehus nu att de håller på att bli rövknullade av Schibsted (igen)”?

Med satsningen på Omni visar Schibsted varför man anses vara ledande i hela världen på den digitala omställningen. Man visar också hur man ännu en gång lagt all branschempati åt sidan. Det senaste tilltaget får man nog sortera in i kategorin ”vi såg chansen och tog den” och här får alla övriga mediebolag skylla sig själva. Men även om det sved rejält när Schibsted snodde hela marknaden för eftertext är det ingenting mot nu när Schibsted håller på att kidnappa allt redaktionellt innehåll.

Dagstidningarna har fokuserat på fel fråga i 20 år

Dagstidningarnas affärsmodell har varit en s.k. ”humla”, d v s lite för bra för att vara sann och egentligen omöjlig. Man har låtit sina sinsemellan beroende intäktsmodeller fylla på kassakistorna under ett helt sekel och de senaste 20 åren har man produktutvecklat helt fel. Nu skrapar man på kistbotten och det handlar till stor del om att man formulerat en felaktig frågeställning.

”Fel fråga: – Hur ska vi ta betalt för innehållet på nätet?”

Frågeställningarna borde istället har varit: ”- Hur kan vi kapitalisera på vårt starka varumärke?”, ”- Hur kan vi växla in i nya affärsmodeller?”, ”- Hur kan vi bli ännu bättre på att förstå våra läsare?” och ”- Hur kan vi ta marknadsandelar i en ökad konkurrens?”, ”- Hur ska vi omdefiniera innehåll när nyproducerat innehåll är dyrt- och resurskrävande”?

Den automatiserade eran

Om nu Schibsted med sin insiktsfulla satsning Omni lagt den traditionella journalistiska hatten på hyllan och ersatt den med en mer kuratororienterad huvudbonad är frågan vad som kommer här näst? Svaret är att vi nu går in i den automatiserade eran. På alla fronter. Marknadsavdelningarna ställer om med sin ”Marketing Automation”. Varumärkena satsar på ”Content marketing” och annonsmarknaden svarar med ”Programmatic Ads”.

”Den automatiserade eran bygger på kundinsikter”.

Var och varannan rekryteringsannons handlar idag om att fånga in den kompetens som finns inom området ”samla in, analysera och tolka data”. Vilket mediehus tror ni ligger längst fram i den insikten?

Johan Svensson, Kurator #Digitalainsikter och Seniorkonsult M720

,