Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Hur ska vi förhålla oss till de nya supermakterna? Veckans digitala insikt #13 - ExploreCurate

Hur ska vi förhålla oss till de nya supermakterna? Veckans digitala insikt #13


world_war_robotDet var nästan som om världen blev nostalgisk när Putin spände musklerna med sin militära flotta utanför Krimhalvön. Världen höll andan när Ryssland och USA till synes spelade schack om världsfreden, som de supermakter de en gång var.

Idag när merparten av västvärlden lever i en dopad ekonomi, när tillgången överträffar efterfrågan och vi har en växande övertalighet i arbetsresurser, förflyttas marknaden. Utvecklingsländer blir tillväxtmarknader därför att det bara är låga löner som kan konkurrera med automatiserad produktion och därför att konsumenter som vill konsumera alltid är mer intressanta.

Så det är Kina, Indien och Afrika som blir de nya supermakterna?

Nej. Det handlar det inte längre om landgränser att försvara. Linjerna på kartan är bara en chimär. I vår nya uppkopplade värld där alla har tillgång till samma information och kan kommunicera och skapa nätverk förflyttas makten och det skapas nya supermakter. Supermakter som inte är intresserade av politik eller religion och inte har någon emotionell ryggsäck att bära på.

Läs om de nya supermakterna genom att prenumerera på Veckans digitala insikt. Då får du en ny digital insikt varje vecka ända tills du känner att du inte behöver fler.


D+VDI