Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
Facebook gör det som vore en omöjlighet för tidningarna - ExploreCurate

Facebook gör det som vore en omöjlighet för tidningarna


Facebook är en mötesplats och ett forum för alla och bygger på att alla bidrar med innehåll, konsumerar innehåll och delar innehåll. Det är gratis. Men Facebook har också en väldigt tydlig affärsmodell. En affärsmodell som ger ett börsvärde på 104 miljarder dollar (vid Facebooks börsintroduktion) och därmed skapar lite förväntningar, minst sagt. Det har världens alla företag fått erfara den senaste tiden.

Nu stryper Facebook möjligheterna för företag att exponera sitt innehåll och på så sätt tvingas företagen foga sig i Facebooks affärsmodell, d v s att ta betalt av företagen för att nå ut till användarna. Det blir väldigt tydligt i den här grafen.

Tänk om tidningarna kunde göra likadant… Successivt minska innehållet för att tvinga annonsörerna att annonsera mer. Nu när Facebook drar åt snaran gör man det efter att ha varit en av de allra största skälen till att företagen började tänka att de själva skulle publicera innehåll. Är det en slipad plan från dag 1 eller är det ”för att vi kan” och för att ”kapitalet” vet om det? Oavsett så får alla de som hävdar att annonsaffären är på väg att dö nog omvärdera den tesen. Facebook säljer räckvidd till annonsörer som snart inte har något val om de inte vill stå utanför världens största mediekanal.

Infographic: Facebook Is Pushing Brands to Pay for Reach | Statista

Källa: Statista