Warning: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol11/q6/z5m4ao7vx6ire2c/explorecurate.com/public_html/wp-content/plugins/sem-author-image/sem-author-image.php on line 774
När det står i Dagens Industri vet man att det redan hänt - ExploreCurate

När det står i Dagens Industri vet man att det redan hänt


20140127_125041

Jag har lagt mig till med en ny vana sedan ett drygt år tillbaka. Efter min morgonträning äter jag en ordentlig frukost på Mornington hotell. Det är en mycket bättre start på dagen jämfört med den chokladcroissant jag tidigare sköljde ned med en coca cola på trevliga Café Langolo. På Mornington ligger dagstidningarna prydligt sorterade och ett snabbt överslag visar att ungefär hälften av frukostgästerna håller fast vid sin papperstidning medan den andra hälften verkar konsumera sina morgonnyheter via sin mobil eller läsplatta. Jag tillhör såklart den senare halvan, men inte när det gäller Dagens Industri. Av någon anledning eller flera, plockar jag kvickt ”min Dagens Industri” och tar den med mig under armen medan jag plockar ihop min frukosttallrik från den överflödiga hotellbuffén. Nu när jag började skriva den här texten och sökte efter den på nätet kom jag på att en av anledningarna är att Dagens Industri helt enkelt inte publicerar alla artiklar på DI.se. DI.se är inte speciellt inbjudande överhuvudtaget, men det är ett helt annat ämne. Nu tillbaka till den här historien.

Artiklar som spänner över två sidor kallas uppslag i papperstidningsvärlden och dessa uppslag är oftast artiklar som är lite viktigare än de som bara får en sida eller ännu mindre utrymme. I morse på sidan 11 och 12 hittade jag en artikel med huvudrubriken ”Göra egen reklam blir allt viktigare” och underrubriken (ja så arbetar man i papperstidningar) ”Företagens mediekanaler ritar om marknadsföringskartan”. Artikeln inleds (som artiklar i papperstidningar gör) med en s.k. ingress som ska locka till vidare läsning.

”Traditionell reklam får allt svårare att bära fram företagens budskap till konsumenterna. Allt fler försöker därför nå sina kunder genom att starta egna mediekanaler och fylla dem med innehåll som företagen själva bestämmer över”.

Hanna Dunér som skrivit artikeln ”hade mig redan vid rubriken” (för att stjäla Renee Zellweggers kända fras ”you had me at hello” från Jerry Maguire filmen) och jag fortsatte såklart att läsa hela artikeln. I artikeln fanns ett par kända exempel och ett par uttalanden från representanter från den nydöpta innehållsproduktionsbranschen (tidigare ”vi som gör kundtidningar”) och egentligen inte så mycket nytt. Men, och det är hela poängen. När Dagens Industri’s papperstidning har ett uppslag om ett ämne då vet man att det redan har hänt. Det finns liksom inte så mycket att dividera om utan bara en viktig fråga att ställa sig med en eventuell följdfråga som konsekvens. I det här fallet:

Viktig fråga: Har vi kommit igång med ”Content marketing” än?

Eventuell följdfråga: Hur kommer vi igång med ”Content marketing”?

Ett tips till alla företag som funderar på ”Content marketing” är att läsa Dagens Industri’s artikel som spänner över två sidor idag. Framförallt för att artikeln ger ett väldigt bra exempel på hur innehåll kan paketeras för att fungera i sin huvudsakliga roll och det gäller oavsett om innehållet är producerat i fin publicistisk anda eller i ny kommersiell marknadsföringsanda. Det handlar om att berätta en intressant historia och i Hanna Dunérs artikel finns alla de tricks som en papperstidning kan samla ihop på ett uppslag. Här finns den stora rubriken. Underrubriken. Ingressen. Här finns den stora bilden och bildtexterna. Vinklingen mot det kända namnet (Darin). Det emotionella ämnet (SOS barnbyar). Här finns de goda exemplena och de initierade personerna. Här finns ”4 frågor ” till experten och här finns inte minst den viktiga Faktarutan som också avslutar det här innehållet.

Tänk vad en papperstidning kan åstadkomma och tänk vad man kan åstadkomma om man dessutom använder alla de möjligheter som inryms i de digitala mediekanalerna. Tack Hanna, Dagens Industri och Mornington hotell som fortfarande lägger papperstidningar vid frukostbuffén.

20140127_094838

140127 Johan Svensson